Latvija parakstīja līgumu par iestāšanos ESAO

© AFP 2023 / ERIC PIERMONT Анхель Гурриа — генеральный секретарь Организации экономического сотрудничества и развития
Анхель Гурриа — генеральный секретарь Организации экономического сотрудничества и развития - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Republika kļuvusi par 35. "bagāto valstu kluba" dalībnieci.

RĪGA, 2. jūnijs – Sputnik. Ministru prezidents Māris Kučinskis un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretārs Anhels Gurria parakstījuši Parīzē līgumu par Latvijas Republikas pievienošanos ESAO.

"Pēc līguma parakstīšanas un tā ratifikācijas Saeimā Latvija oficiāli kļūs par 35. organizācijas locekli. Plānots, ka Parlaments 16. jūnijā pieņems lēmumu par ratifikāciju," — ceturtdien informēja valdības preses dienests.

Ceremonijā piedalījās Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis. Pārrunas par Latvijas iestāšanos organizācijā tika sāktas 2013. gadā, kad Dombrovskis bija Latvijas Republikas premjers.

Par to, ka republika kļūs par ESAO dalībvalsti, kļuva zināms 11. maijā. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs informēja, ka ESAO padomes locekļi vienbalsīgi nolēma uzņemt Latviju organizācijā.

Глава МИД Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sengaidītā uzvara: Latvija ir pievienojusies ESAO

Tehniskās pārrunas par Latvijas iestāšanos ESAO notika jau aprīlī. ESAO komiteja vadības un korporatīvās pārvaldības jautājumos un valsts kompāniju pārvaldības jautājumos ir devusi pozitīvu vērtējumu Latvijas progresam un atzina valsts gatavību ieviest organizācijas standartus šajā jomā. Iepriekš pozitīvs atzinums tika saņemts no darba grupas, kas apkaro kukuļošanu starptautiskos tirdzniecības darījumos.

Latvijas valdība uzskata iestāšanos ESAO par būtisku uzdevumu. Raimonds Vējonis un ministru prezidents Māris Kučinskis jau agrāk informēja, ka valsts ir izpildījusi "mājasdarbus", kas bija nepieciešami, lai pievienotos ESAO.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija dibināta 1961. gadā, lai sekmētu valstu ekonomikās izaugsmes politiku. Tās sastāvā ir 34 valstis, tai skaitā ASV, Lielbritānija, Austrālija, Vācija, Japāna un citas. Krievija šajā organizācijā neietilpst. No Baltijas valstīm tikai Igaunija ir ESAO dalībvalsts, tā bija pieņemta 2010. gadā.

Ziņu lente
0