Rekordliels sods: par ko ABLV Banka samaksās 3 miljonus eiro

© Sputnik / Igor Zarembo / Pāriet pie mediju bankasBankas seifi. Foto no arhīva
Bankas seifi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
FKTK pieķērusi ABLV Banku nepietiekamā nelikumīgi iegūto līdzekļu legalizācijas apkarošanā.

RĪGA, 27. maijs – Sputnik. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pēc aktīviem otrai lielākajai bankai Latvijā – ABLV Banka piemērojusi 3,167 miljonu eiro soda naudu par komisijas pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem.

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Kā Latvijai cauri plūst 1% visas pasaules dolāru darījumu

ABLV Bank ir lielākā neatkarīgā privātbanka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernai uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 86,25% bankas pamatkapitāla ar balss tiesībām. Pērn ABLV Bank peļņa sastādīja 69 miljonus eiro.

"FKTF arī izteikusi brīdinājumu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomu atbildīgajam bankas valdes loceklim Aleksandram Pāžem," – teikts komisijas paziņojumā.

FKTK, ABLV Bank un bankas valdes loceklis Aleksandrs Pāže šodien noslēdza trīspusēju administratīvo līgumu par tiesisko attiecību noteikšanu Kredītiestāžu likuma un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) likuma piemērošanas jomā, lai panāktu bankas iekšējās kontroles sistēmas darbības uzlabošanos.

Līgums paredz piemērot bankai soda nudu 3,17 miljonu eiro apmērā un brīdinājuma izteikšanu  atbildīgajam bankas valdes loceklim. Parakstot administratīvo līgumu, FKTK, ABLV Bank un Pāže vienojās par FKTK administratīvās lietas izbeigšanu, kas tika ierosināta par komisijas pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem.

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Latvijas bankai nāksies samaksāt naudas sodu – 1 miljonu eiro

Pārbaužu gaitā FKTK konstatēja, ka iepriekšējos gados banka nav pietiekami nodrošinājusi atsevišķu klientu darījumu ekonomisko un tiesisko pārbaudi.

FKTK secināja, ka banka nav pievērsusi pietiekamu uzmanību netipiski lieliem, sarežģītiem vai savstarpēji savienotiem klientu darījumiem, kā arī nav nodrošinājusi pastiprinātu uzraudzību padziļinātās kompleksas pārbaudes ietvaros.

Atgādināsim, ka aprīlī amerikāņu auditoru pārbaude konstatēja, ka ABLV Bank nerezidentu ieguldījumu apjoms sastāda 3,8 miljardus eiro – apmērām pusi no Latvijas budžeta.

Ziņu lente
0