Politika

Saeima noraida projektu par sociālo palīdzību visiem veterāniem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Partijas "Saskaņa" deputāti, likumprojekta autori paskaidroja, ka jaunā likuma mērķis ir nodrošināt sociālo aizsardzību Latvijā dzīvojošajiem Otrā pasaules kara dalībniekiem neatkarīgi no šo cilvēku piederības karojošajām pusēm.

RĪGA, 26. maijs — Sputnik. Saeima nenodeva izskatīšanai komisijām likumprojektu par sociālo palīdzību Otrā pasaules kara dalībniekiem, vēsta aģentūra LETA.

Vakar partija "Saskaņa" iesniedza Saeimā izskatīšanai likumprojektu, kas nodrošinātu sociālo palīdzību visiem Otrā pasaules kara dalībniekiem, tostarp arī Sarkanās Armijas veterāniem.

Lielā Tēvijas kara veterāns. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Jaunais likumprojekts piešķirs līdzīgas tiesības visiem veterāniem

Pašlaik ikmēneša pabalstu saņem veterāni, kas iekļauti nacionālās neatkarības cīnītāju kategorijā. Viņu vidū ir liels skaits bijušo Waffen SS leģionāru, kas pēc kara kļuva par "mežabrāļiem". Sarkanās Armijas veterāni pabalstus nesaņem.

"Saskaņas" likumprojektā bija paredzēts uzskatīt par Otrā pasaules kara veterāniem Latvijas pilsoņus un nepilsoņus, kas dienējuši karojošo valstu bruņoto spēku sastāvā laika posmā no 1939. gada 1. septembra līdz 1945. gada 2. septembrim, kā arī cīnījušies partizānu nodaļās vai darbojušies pagrīdes organizācijās.

"Saskaņa" uzsvēra, ka likumprojekta mērķis ir nodrošināt sociālo aizsardzību Otrā pasaules kara dalībniekiem, Latvijas pavalstniekiem neatkarīgi no šo cilvēku piederības karojošajām pusēm.

"Saskaņas" iesniegtais likumprojekts paredzēja, ka Otrā pasaules kara veterāna statusu piešķirs Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, bet Ministru kabinets lems par Otrā pasaules kara kareivja ikmēneša pabalsta apmēru, ko no saviem līdzekļiem izmaksās Aizsardzības ministrija.

Vēl vienu likumprojektu, kas skāra veterāna statusu, pirms divām nedēļām Saeimā iesniedza Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. Tas nosaka, ka par Otrā pasaules kara dalībniekiem tiks atzīti veterāni, kas piedalījušies karadarbībā pret padomju vai vācu bruņotajiem formējumiem, taču tikai tie, kas 1940. gada 17. jūnijā (dienā, kad Latvija tika iekļauta PSRS sastāvā) bija Latvijas Republikas pilsoņi.

Šī svarīgā piepilde gandrīz izslēdz iespēju, ka lielākā daļa Lielā Tēvijas kara veterānu varētu saņemt šo statusu. Toreiz "Saskaņas" deputāts Boriss Cilēvičs apsolīja Sputnik, ka viņa partija centīsies labot situāciju un panākt to, lai veterāna statusu saņemtu visi, kas patiešām piedalījušies karadarbībā, izņemot kara noziedzniekus.

Pašlaik Otrā pasaules  kara dalībnieka statuss valsts normatīvajos aktos nav nostiprināts.

Ziņu lente
0