Politika

Valsts kontrole kritizē anarhiju un naudas izšķiešanu NEPLP

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu revīzija konstatējusi budžeta līdzekļu izšķiešanu Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē, kas kontrolē arī Krievijas mediju darbību Latvijas teritorijā un uz pusgadu aizliedza telekanāla "Rossija-RTR" translāciju.

RĪGA, 18. maijs — Sputnik. Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP) ir absolūts vadības trūkums, intervijā laikrakstam "Diena" pastāstīja valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Российский журналист Андрей Кондрашов в студии программы Вести - Sputnik Latvija
Andrejs Kondrašovs: Latvija atzīst savu zaudējumu

Viņa informēja, ka Nacionālā padome veic ļoti ierobežotu kontroli pār sabiedrisko mediju resursiem— Latvijas Televīziju un Latvijas radio, kas tiek finansēti no budžeta.

Valsts kontrole ir veikusi finanšu revīziju Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē par 2015. gadu un atklāja virkni trūkumu. Piemēram, Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio tika izveidotas revīziju komisijas, kuru uzdevums bija reizi mēnesī veikt budžeta izdevumu kontroli. Finanšu revīzijas gaitā VK pieprasīja no šīm komisijām attiecīgos materiālus, taču nesaņēma nevienu ziņojumu.

Līdzīgi uz kontrolieru prasībām reaģēja arī Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, kas līdz revīzijas beigām nav iesniegusi finanšu pārskatu par Latvijas Radio izdevumiem. Pēc Krūmiņas teiktā, padomes pārstāvji bieži vien pat nezināja, vai eksistē kāds konkrēts dokuments, un nesaprata, uz ko attiecas esošie dokumenti.

"Tātad tur labā roka nezina, ko dara kreisā. Absolūts vadības trūkums šajā organizācijā," — sacīja valsts kontroliere.

Tāpat viņa pastāstīja par konstatēto līdzekļu izšķiešanu Latvijas Televīzijā un nez kur pazudušo vienu miljonu eiro.

"Latvijas Televīzija 2015. gadā sabiedrisko pasūtījumu izpildījusi par 421 stundu mazāk, nekā paredzēts, NEPLP naudu viņiem samaksāja, respektīvi, pārmaksājot vairāk nekā 866 tūkstošus eiro. Ir arī interesanta pozīcija Latvijas Televīzijas 2015. gada sabiedriskā pasūtījuma tāmē ar nosaukumu "citi izdevumi", kur bija paredzēts finansējums vairāk nekā viena miljona apmērā…Kādiem mērķiem? "— sacīja Elita Krūmiņa.

Jāpiebilst, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, kas tika pieķertā izšķiešanā un nepietiekamā Latvijas sabiedrisko mediju kontrolē, vienlaikus ļoti uzmanīgi kontrolē Krievijas medijus Latvijas teritorijā. Tieši šī struktūra uz pusgadu bloķēja telekanāla "Rossija RTR" retranslāciju, un nesen saskatīja Krievijas propagandas pazīmes telekanālā "NTV Mir", kurš tagad arī tiekot novērots.

Ziņu lente
0