Politika

Latvijas IeM vēlas iegūt tiesības aizliegt iedzīvotājiem izceļot no valsts

© SputnikRobežkontroles punkts Vientuļi. Foto no arhīva
Robežkontroles punkts Vientuļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par aizlieguma pārkāpšanu var draudēt brīvības atņemšana uz laiku līdz trim mēnešiem, piespiedu darbi vai naudas sods.

RĪGA, 6. maijs – Sputnik. Latvijas Iekšlietu ministrija sagatavojusi grozījumus likumos, kas paredz IeM vadītāja tiesības aizliegt izceļošanu no valsts iedzīvotājiem, kuri varētu apdraudēt valsts drošību, informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

Pašlaik izceļošana no Latvijas sabiedrības interešu un nacionālās drošības apsvērumu dēļ nav ierobežota.

"Ņemot vērā pašreizējo situāciju drošības jautājumos, vairākas valstis ir jau veikušas izmaiņas savos normatīvajos aktos, lai novērstu radikalizācijas un ekstrēmisma izplatīšanos. Viens no valsts līdzekļiem minētā novēršanai ir ierobežot personas tiesības ceļot uz ES dalībvalstīm, Šengenas līguma dalībvalstīm un trešajām valstīm," — informē IeM.

Андрей Клементьев - Sputnik Latvija
Pretspiegu grozījumi neatbilst vārda brīvības principam

Saskaņā ar grozījumiem ministra pilnvaras ierobežot ceļošanas tiesības iespējams piemērot kā galējo līdzekli attiecīgā mērķa sasniegšanai pēc rūpīgas ierobežojuma samērīguma pārbaudes, lai novērstu pārvietošanas brīvības pārkāpumu. Ar šādām pilnvarām valsts var uzlikt ierobežojumus personām, kas vēlas iestāties prettiesiskās militārās vai bruņotās struktūrā. Šādi pasākumi novērsīs minēto personu iespējamo radikalizāciju vai sabiedrības drošības un interešu apdraudējumu, tiem atgriežoties dzimtenē, uzskata IeM.

Portāls mixnews.lv vēsta, ka Nacionālās drošības likuma grozījumi paredz iespēju aizliegt izbraukt no valsts saskaņā ar iekšlietu ministra pieņemto lēmumu attiecībā uz jebkuru pilsoni, nepilsoni vai personu, kurai Latvijā piešķirts personas bez pilsonības statuss.

Izceļošanas aizliegums var būt noteikts uz laiku līdz trim gadiem, ja valsts drošības iestādes konstatēs, ka persona, atrodoties ārvalstīs, plāno piedalīties pasākumos, kuru rezultātā iespējama uzskatu radikalizācija tādā mērā, ka, atgriežoties Latvijā, persona varētu apdraudēt valsts drošību un sabiedrības intereses vai nespētu vairs apzināties sekas, kādas nes dalība minētajos pasākumos.

Ministra lēmumu būs iespējams pārsūdzēt tiesā, taču prasības iesniegšana neapturēs izceļošanas aizliegumu. Par aizlieguma pārkāpšanu var draudēt brīvības atņemšana uz laiku līdz trim mēnešiem, piespiedu darbi vai naudas sods.

Gadījumā ja Saeimā pieņems grozījumus, tie stāsies spēkā 2017. gada 1. janvārī.

Ziņu lente
0