Ministrs: NĪN vienīgajam īpašumam atcelt nedrīkst

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasJaunbūves. Foto no arhīva
Jaunbūves. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nodokļa likme varētu tikt samazināta, turklāt nepieciešams pareizi mainīt kadastrālo vērtību nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanai.

RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Nekustamā īpašuma nodokļa apmērs vienīgajam īpašumam varētu būt simbolisks, ziņo aģentūra LETA, atsaucoties uz tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) vārdiem raidījumā "Rīta panorāma" Latvijas televīzijā.

Строящееся жилье в Риге - Sputnik Latvija
Uzsākta parakstu vākšana par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam

Finanšu ministrija pašlaik analizē priekšlikumus par NĪN atcelšanu vienīgam mājoklim un sola piedāvāt risinājumus šā gada rudenī.

Rasnačs informēja, ka izmaiņām nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības aprēķinā jābūt tādām, lai nodokļa pieaugums būtu samērīgs. Pēc ministra sacītā, pilnīgu nodokļa atcelšanu apspriest nav iespējams, jo nodokļi jāmaksā visiem.

Iniciatīva par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim nepilna mēneša laikā savāca nepieciešamos 10 tūkstošus parakstu, un aprīlī tika nodota izskatīšanai Saeimā.

Parakstu vākšana pret nodokli vienīgajam īpašumam tika uzsākta portālā manabalss.lv 22. martā. Iniciatīvas autore Liāna Hiršsone ieteica ņemt vērā ES valstu pozitīvo pieredzi, kur vienīgajam īpašumam šis nodoklis netiek piemērots vai tā likme ir 0,1% no nekustamā īpašuma vērtības.

Jāatgādina, ka Eiropas Komisija norādīja: Latvija varētu palielināt budžeta ieņēmumus tieši uz nekustamā īpašuma nodokļa rēķina. Tomēr regulators nav ņēmis vērā situāciju Igaunijā un Lietuvā — šīs Baltijas valsts atļaujas nulles nodokļa likmi primārajam īpašumam.

Ziņu lente
0