Uzturēšanās atļaujas Latvijā izsniedz retāk un biežāk atņem

© Artis PupinsIela Rīgā. Foto no arhīva
Iela Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Drošības policija četrreiz biežāk nekā pērn iesaka atteikt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu un ir sākusi anulēt uzturēšanās atļaujas to pagarināšanas procesā. Arī ārvalstnieki zaudē interesi par dzīvi Latvijā.

RĪGA, 2. maijs – Sputnik. Salīdzinājumā ar 2014. gadu, četrkārt pieaudzis ārvalstu pilsoņu skaits, kam nacionālās drošības interesēs tika atteikta termiņuzturēšanās atļaujas saņemšana, vēstīja Baltnews.

Проверка паспорта - Sputnik Latvija
Investori lūdz Vējoni atrisināt "pārpratumu" ar uzturēšanas atļaujām

Pērn Drošības policija ieteica neizsniegt uzturēšanās atļauju 38 ārvalstniekiem – četrreiz vairāk nekā 2014. gadā. Visbiežāk, aptuveni 60% gadījumu lūgums piešķirt uzturēšanās atļauju tika noraidīts ekonomisko risku dēļ, piemēram, pastāvēja pamatotas aizdomas par iespējamu naudas "atmazgāšanu", pret pretendentiem viņu mītnes zemēs bija ierosinātas krimināllietas par ekonomiskajiem noziegumiem un tā tālāk.

Bieži vien – katrā trešajā gadījumā – lūgums piešķirt uzturēšanās atļauju tika noraidīts, ņemot vērā aizdomas par to, ka pretendentu iespējams izmantot ārvalstu specdienestu interesēs, cilvēks saistīts ar Krievijā īstenoto tautiešu politiku vai tiek turēts aizdomās par līdzdalību starptautiskajā organizētajā noziedzībā.

Pērn Drošības policija sāka atkārtoti izskatīt ārvalstnieku kandidatūras, kas termiņuzturēšanās atļaujas saņēmuši pirms pieciem gadiem, tātad viņu pienākums ir pagarināt atļaujas termiņu. Pārbaudes rezultātā tika pieņemts lēmums anulēt 25 termiņuzturēšanās atļaujas.

Pie tam arī pašu ārvalstnieku interese par iespēju dzīvot Latvijā mazinās. Ievērojami krities ārvalstnieku skaits, kas gatavojās Latvijā iegādāties nekustamo īpašumu, jo tā vērtība no 150 tūkstošiem eiro ir cēlusies līdz 250 tūkstošiem. Samazinājies arī cilvēku skaits, kuri vēlējās saņem uzturēšanās atļauju apmaiņā pret investīcijām uzņēmējdarbībā un finanšu investīcijām. Drošības policija šo apstākli skaidro ar ekonomiskās situācijas pasliktināšanos Krievijā un rubļa kursa krišanos.

Rubļa kurss un Krievijas ekonomika vēl joprojām ietekmē pieprasīto termiņuzturēšanās atļauju skaitu –lielākā daļa (61%) ārvalstnieku, kuri vēlas dzīvot Latvijā, ir Krievijas pilsoņi. Otrajā vietā ir Ukrainas pilsoņi, aiz viņiem seko Ķīnas, Kazahstānas, Uzbekistānas, Azerbaidžānas un Ēģiptes pilsoņi.

Ziņu lente
0