Robežas remontam trūkst naudas

© Sputnik / Егор Еремов / Pāriet pie mediju bankasПограничный пешеходно-велосипедный переход
Пограничный пешеходно-велосипедный переход - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas un Krievijas robežas labiekārtošanai trūkst 11 miljonu eiro, taču pat gadījumā, ja nauda tiks atrasta, remontu neizdosies pabeigt laikā.

RĪGA, 17. aprīlis — Sputnik. Pagājušajā nedēļā Latvijas un Krievijas speciālisti izvērtēja robežas stāvokli, lai noteiktu, kādi darbi jāveic vispirms. Acīmredzot, naudas, ko šīm nolūkam atvēlējusi Saeima, nepietiks.

Robežsardzes priekšnieks, ģenerālis Normunds Garbars, intervijā portālam LSM.lv pastāstīja par robežas nostiprināšanas plāniem un par to īstenošanas iespējām. Robežsardze plāno sakārtot 276 kilometrus robežas, un 42 kilometru garumā ierīkot 12 metrus platu drošības joslu. Tāpat uz robežas būs arī pēdu kontroles josla un zona patrulēšanai ar suņiem. Darbus paredzēts veikt līdz 2019. gada beigām.

Lielais Latvijas mūris - Sputnik Latvija
Lielais Latvijas mūris: no kā sargājamies

Jāsaka gan, ka jautājums par to, vai iecerēto izdosies izpildīt, vēl joprojām nav skaidrs. Saeimā pieņemtajā budžetā robežas nostiprināšanas mērķiem piešķirti 9 miljoni eiro, bet, spriežot pēc Garbara vārdiem, darbu izpildei nepieciešami vēl 11 miljoni, un pat gadījumā, ja līdzekļi tiks atrasti, robežasardze vienkārši nepaspēs visu paveikt. Tāpēc šogad robežsargi pat neprasa līdzekļus – pašlaik tiek remontēti robežas posmi, kuros pastāv liels nelikumīgas robežas šķērsošanas risks.

На границе Латвии и России - Sputnik Latvija
Lielais Latvijas mūris: kam vajadzīgs žogs 17 miljonu eiro vērtībā

Kopumā robežas būvdarbi izmaksās aptuveni 17 miljonus eiro. Šajā summā ietilpst mežu izciršana, pēdu kontroles joslas iekārtošana, signalizācijas uzstādīšana un, protams paša 3 metrus augstā nožogojuma izbūve, kas sargās Latviju no nelegālajiem migrantiem no Krievijas. Šogad plānots uzbūvēt 24 kilometrus nožogojuma, un kopumā tā garums sasniegs 92 km atsevišķos robežas posmos.

Līdzekļus nožogojuma būvēšanai nāksies meklēt valstī, jo Eiropas Savienība jau ir paziņojusi, ka nefinansē žogu būvniecību.

Ziņu lente
0