Kurš parūpēsies par Latvijas piensaimnieku?

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasПокупатели у прилавка с сырами
Покупатели у прилавка с сырами - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pienrūpniecības uzņēmuma "Latvijas Piens" jaunais īpašnieks nesteidzas pieņemt apsveikumus – sankciju dēļ uzņēmumam radušies milzu zaudējumi. Tomēr Latvijas piensaimnieki optimistiski skatās nākotnē.

RĪGA, 17. aprīlis— Sputnik, Viktors Bikvans. Graudu audzētāju kooperatīvs "Latraps" nesen kļuvis par uzņēmuma "Latvijas Piens" līdzīpašnieku. "Latraps" direktors Edgars Ruža intervijā pavēstīja, ka nevēlas pieņemt apsveikumus — kooperatīvs uzņēmies nopietnas saistības uzņēmuma glābšanai.

Rūpnīca "Latvijas Piens" ražo izejvielas saldējuma, siera, sviesta un citu piena produktu turpmākai ražošanai, kā arī savu produkciju ar "Trikātas" zīmolu. Visgaršīgākais tās produkts ir "Sniega bumbiņas " – siera bumbiņas ar dažādām piedevām stikla burciņās. "Sniega bumbiņas" ļoti garšo tūristiem no Krievijas, kur sankciju dēļ sen nav redzēti produkti no Latvijas. Paši latvieši arī ciena "Latvijas Piena" sierus, taču ne visi var tos atļauties.

Fermeru kooperatīvs "Trikāta KS", kam pavisam nesen vēl piederēja rūpnīca, apvieno 600 zemnieku saimniecības. Kooperatīvs iecerēja sniegt zemniekiem iespēju pašiem tirgot savu produkciju, izslēdzot no ķēdes starpniekus – tā jau labu laiku rīkojas Polijas un Lietuvas zemnieki. Taču Latvijas kooperatīva biznesa veiksmīgo attīstību apturēja Krievijas embargo.

Sankciju kara rezultātā Latvijas piensaimnieki cieta milzu zaudējumus. Šobrīd piena iepirkuma cena Latvijā ir zemākā Eiropā, un zemnieki paši subsidē neefektīvo pārstrādi. Pagājušā gada jūlijā valsts mēģināja palīdzēt zemnieku rūpnīcai pārvarēt krīzi un piedāvāja valsts kredīta brīvdienas. Tomēr kopš pagājušā gada decembra "Trikāta KS" ir pārtraukusi saimniecisko darbību, jo nav saņēmusi nevienu maksājumu no "Latvijas piena". "Trikāta KS" parādi fermeriem par piena iepirkumu 2014. un 2015. gadā sastāda no 7 – 100 tūkstošus eiro, kopējā parāda summa pārsniedz 3 miljonus.

Производственная линия по упаковке молока - Sputnik Latvija
Piena nozare gatavojas ļaunākajam

Lauksaimniecības kooperatīvs "Latraps" iegādājās 53,66% "Trikāta KS" piederošo "Latvijas Piens" akciju un kļuva par galveno "Latvijas Piens" rūpnīcas līdzīpašnieku. Pašreizējie īpašnieki optimistiski skatās nākotnē un pat gatavojas laist klajā jaunu produciju. Pagaidām par to gan nekas nav zināms – tas ir komerciāls noslēpums. Drīz vien mēs varēsim iepazīties ar līnijas "Trikātas siers" jaunajiem produktiem, taču vispirms ir jāattīsta ražošana, jo rūpnīca ir pārāk maza, uzskata kooperatīva "Latraps" ģenerāldirektors Edgars Ruža. Apjomam patiešām ir liela nozīme, jo mazjaudas ražotnes nav rentablas.

Neatliekami nepieciešama ir telpa siera nobriešanai. Kopumā rūpnīcas attīstībā ir jāiegulda aptuveni 50 miljoni eiro, taču šādu līdzekļu kooperatīvam pagaidām nav, tāpēc "Latvijas Piens" tiks pārveidots pakāpeniski.

Ziņu lente
0