Politika

Eirodeputāte pārmet Maskavai mēģinājumus sašķelt ES

© Photo epp groupЛатвийский политик Сандра Калниете
Латвийский политик Сандра Калниете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sandra Kalniete konstatēja, ka Eiropa ir sašķēlusies: vieni ar neuzticību skatās uz Krieviju, citi to uzskata par iespēju iekšējo un ekonomisko problēmu risināšanai.

RĪGA, 14. aprīlis — Sputnik. Eiropas Savienībā ir valstis, kas sadarbojas ar Krieviju. Tas liecinot par Kremļa centieniem radīt nesaskaņas Eiropas Savienībā, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja deputāte Sandra Kalniete ("Vienotība").

Pēc viņas teiktā, līdz šim ES, pieņemot lēmumus, spēja saglabāt vienotību, lai gan tas nebija viegli, jo valstīm ir dažādas intereses.

"Krievijai faktiski ir izdevies panākt, ka ES valstu starpā ir iezīmējušās plaisas," — sacīja Kalniete.

"Eiropa ir sašķēlusies: vieni ar neuzticību skatās uz Krieviju, citi to uzskata par iespēju iekšējo un ekonomisko problēmu risināšanai," — uzsvēra politiķe.

Kalniete uzskata, ka Baltijas valstis, Polija un Ziemeļeiropas valstis vislabāk jūt un saprot draudus, kas nāk no Krievijas."Kas attiecas uz tādām valstīm kā Itālija un Francija, pārsteidzošā kārtā arī Čehija, Slovākija un Ungārija, tās ir valstis, kas arī pašreizējā saspringtajā situācijā piekopj divpusējas intensīvas attiecības ar Krieviju. Pret Krieviju noteiktās sankcijas tiek pārkāptas. Kaut arī valstu vadītāju līmenī kontakti tiek uzturēti reti, ierēdņi un deputāti brauc uz Krieviju, kas dod iespēju tās propagandas mašīnai dīžāties," — sacīja politiķe.

Austrumi rada bažas

Deputāte uzsvēra, ka Latvijā drošības apdraudējuma risks ir relatīvi zems.

"Vienīgais hipotētiskais apdraudējums Latvijai varētu nākt no austrumiem," — viņa teica.

Kalniete atgādināja, ka pēc NATO samita Velsā Baltijas valstīs tika paplašināta NATO spēku klātbūtne, un ASV sūtīja ieročus un karavīrus.

"Tie ir ļoti spēcīgi preventīvi signāli, kas brīdina Krieviju," — sacīja Kalniete.

Februārī Briselē alianses dalībvalstu aizsardzības ministri saskaņoja NATO militārās klātbūtnes palielināšanu Austrumeiropā. Jūlijā Varšavā notiks NATO samits, kurā dalībvalstis plāno vienoties par kontingenta apjomu un dislokāciju.

Fantoma sāpes

Krievijas puse vairākkārt norādījusi, ka nevēlas nekādas sadursmes ar Baltijas valstīm. Piemēram, Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs norādīja, ka tādam politiskajam paņēmienam, kā Baltijas valstu iebiedēšana ar Padomju Savienības atjaunošanas perspektīvu sekas varētu būt ļoti sliktas.

Панорама Риги - Sputnik Latvija
Krievijas premjers: Baltijas politiķiem sapņos rādās dumpji un uzbrukumi

"Tas ir pavisam vienkārši: sak, krievi tūlīt atjaunos Padomju Savienību. Ja jūs to nevēlaties, balsojiet par mūsu partiju. Normāls politiskais paņēmiens, taču tas var beigties bēdīgi," — uzsvēra Krievijas premjers.

Medvedevs norādīja, kādas grūtības radušās Baltijas reģiona politiķu darbā.

"Grūtības rada atsevišķu Ziemeļatlantijas alianses locekļu izturēšanās. Dažus kolēģus no Baltijas valstīm moka pastāvīgas fantoma sāpes – ļaunākajos murgos viņi redz Padomju Savienību, uzbrukumus un nemierus," — teica Medvedevs.

Ziņu lente
0