Latvijas ĀM negatavojas mainīt savu pozīciju Sputnik lietā

© SputnikЭкран монитора с сайтом Sputnik Таджикистан
Экран монитора с сайтом Sputnik Таджикистан - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ministrijā saņēma EDSO pieteikumu un ir gatavi paskaidrot Dunjai Mijatovičai, ka uz Sputnik darbību Latvijā neattiecas tie likumi, kas aizsargā mediju brīvību.

RĪGA, 4.aprīlis — Sputnik. Latvijas ĀM nemainīs savu nostāju attiecībā uz aģentūras Sputnik darbu Latvijā, norāda ĀM preses sekretārs Raimonds Jansons portālam Delfi.

Sputnik - Sputnik Latvija
EDSO lūdz Latvijas ĀM paskaidrot lēmumu bloķēt Sputnik
29. martā Sputnik Latvija saņēma oficiālu apliecinājumu par resursa bloķēšanu domēna zonā.lv, jo resurss šķietami pārkāpj ES Padomes lēmumu no 2014. gadā 17. marta par ierobežojošajiem pasākumiem sakarā ar Ukrainas teritoriālā veseluma, suverenitātes un neatkarības apdraudējumu.

Savukārt aģentūra Sputnik paziņo, ka nav pārkāpusi nevienu ES un LR likumu. Latvijas ĀM nosūtīja vēstuli ar ieteikumu bloķēt Sputnik portālu domēna zonā.lv, jo starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija Segodņa" vadītājs Dmitrijs Kiseļovs ir iekļauts ES sankciju sarakstā. Tajā pašā dienā Sputnik Latvija atjaunoja savu darbu domēna zonā.com.

EDSO pārstāve plašsaziņas līdzekļu brīvības jautājumos Dunja Mijatoviča ir norūpējusies par Latvijas varas iestāžu lēmumu un vērsās pie Latvijas ĀM vadītāja ar lūgumu sniegt papildu informāciju par to.

Kā norāda Jansons, Ārlietu ministrija ir saņēmusi vēstuli un sniegs atbildi uz to.

"Ministrija izskaidros EDSO, ka Latvijas par mediju politiku atbildīgās Kultūras ministrijas, kā arī Drošības policijas ieskatā "Sputniknews.lv" nav uzskatāms par mediju, bet gan par citas valsts kontrolētu informācijas aģentūru, tāpēc uz to neattiecas tie likumi, kas aizsargā mediju brīvību," — uzsvēra Jansons.

Павильон новостного агентства Sputnik в Санкт-Петербурге - Sputnik Latvija
Kāpēc Sputnik tā biedē Latvijas valdību
Vienlaikus prezidents Raimonds Vējonis, komentējot lēmumu par vietnes Sputnik Latvija bloķēšanu domēna zonā.lv, paziņojis, ka "Sputnik nav reģistrēts Latvijā, tāpēc tā ir normāla situācija, ka viņu darbība Latvijā tika apturēta."

Pēc viņa teiktā, "ikvienai kompānijai, tai skaitā arī Sputnik, ir tiesības iesniegt visus nepieciešamos dokumentus, lai reģistrētos Latvijā." "Ja no viņiem būs saņemts pieteikums reģistrācijai, tad tas tiks izskatīts vispārējā kārtībā," — piebilda Vējonis.

Atgādināsim, ka pagājušā gada augustā starptautiskā informācijas aģentūra "Rossija Segodņa" saņēma atteikumu reģistrēt pārstāvniecību Rīgā. Spriedumu šajā lietā tiesa pasludinās 5. aprīlī. Aģentūras juristi nevarēja piedalīties procesā, jo 14. martā viņiem tika liegta iespēja iebraukt Latvijā.

Kiseļovs vēlāk atzina, ka Latvijas varas iestāžu lēmums ir īsta panika. Viņš pavēstīja, ka Sputnik Latvijā ir slēgts pēc Eiropas Savienības lēmumu brīva traktējuma, neskatoties uz to, ka EP lēmumi skar viņu personīgi, nevis aģentūru.

Personīgās sankcijas pret Kiseļovu tika ieviestas 2014. gada 21. martā, kad viņš tika iekļauts to personu sarakstā, kuras, pēc ES domām, apdraudot Ukrainas teritoriālo veselumu, suverenitāti un neatkarību. ES lēmums tika pārsūdzēts ES tiesā 2015. gada maijā.

Павильон международного информационного бренда Sputnik - Sputnik Latvija
Maskava pieprasīs izskaidrot Sputnik slēgšanas iemeslus Latvijā

Krievijas ĀM nosauca Latvijas varas iestāžu darbības par atklātas cenzūras izpausmi, un kārtējo eiropeisko vērtību un demokrātisko brīvību pārkāpumu.

Maskava pieprasīs paskaidrot aģentūras Sputnik bloķēšanas iemeslu Latvijā, ņemot vērā to, ka dalībvalsts pārkāpj vairākus dokumentus, kas saistīti ar mediju darbību, atzīmēja KF pastāvīgais pārstāvis EDSO Aleksandrs Lukaševičs.

Sputnik (sputniknews.com) ir ziņu aģentūra un radio ar multivides informācijas centriem vairākos desmitos valstu. Sputnik ietver vietnes vairāk nekā 30 valodās, analogo un ciparu apraidi, mobilās lietotnes un lapas sociālajos tīklos. Sputnik ziņas ik dienas iznāk angļu, arābu, spāņu un ķīniešu valodās.

Ziņu lente
0