Muita izlēmusi: galvenais muitnieks atlaists no darba

© Wikipedia / Edgars KošovojsСлужба государственных доходов Латвии
Служба государственных доходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas VID ģenerāldirektore Ināra Pētersona atbrīvojusi no darba savu vietnieku, Latvijas muitas pārvaldes vadītāju Tāli Kravali. Līdz šim viņa autoritāti nav sagrāvušas ne ierosinātās krimināllietas, ne administratīvas lietas.

RĪGA, 2. mar – Sputnik. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersona atlaidusi no darba savu vietnieku Tāli Kravali.

Pētersone norādīja, ka Kravalim beigusies augstākā līmeņa pielaide valsts noslēpumam un viņš nav lūdzis to pagarināt. Ņemot vērā, ka VID vadītāja vietnieka amatā bez šādas pielaides nav iespējams strādāt, pieņemts lēmums Kravali atbrīvot no amata.

Viņa neatklāja informāciju par to, kāpēc Kravalis atteicies lūgt pagarināt pielaidi valsts noslēpumiem. VID ģenerāldirektore informēja, ka Muitas pārvaldes vadītāja pienākumus pildīs Ingrīda Gulbe-Otaņķe.

Jāpiezīmē, ka pārņemt Kravaļa lietas viņai nebūs grūti, jo faktiski Gulbe-Otaņķe šo posteni aizņem jau kopš rudens, kad Muitas pārvaldes vadītājs tika atstādināts no darba. Atstādināšanas oficiālais iemesls – disciplinārlieta jautājumā par to, vai "tranzīta procedūra Latvijā ieviesta atbilstoši Eiropas Savienības regulai." Taču pie tam pret Kravali tika ierosinātas vairākas disciplinārlietas. Viena no tām tika pārtraukta bez jebkādiem rezultātiem, otrā viņš saņēmis rājienu, bet trešajā pārbaudes ir ieilgušas un turpinās vēl joprojām.

Taču administratīvie pārkāpumi ir tīrais sīkums salīdzinājumā ar krimināllietu, kas tika ierosināta pret Kravali šī gada janvārī. Tas saistīts ar ierobežotas informācijas izpaušanu. Šajā procesā bijušajam ierēdnim piešķirts aizdomās turamā statuss. Lietas nianses netiek izpaustas izmeklēšanas interesēs.

Ilgu laiku nebija zināms arī, kāds noslēpumains ierēdnis ir iesaistīts cita augstu stāvoša VID ierēdņa, Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes bijušā priekšnieka Vladimira Vaškeviča lietā, kas sacēla lielu traci 2012. gadā. Tolaik izmeklēšana apgalvoja, ka Vaškevičs ir nodevis kukuli 23 700 eiro un 2400 latu apmērā kādam muitas darbiniekam, lai ierēdnis "pievērtu acis" uz noteiktiem ar kontrabandu un nodokļu nemaksāšanu saistītiem pārkāpumiem. Noslēpumainā ierēdņa palīdzība esot ievajadzējusies uzņēmuma "Kravu termināls" līdzīpašniekam un futbola kluba "Blāzma"prezidentam Vasilijam Rožkovam, un Vaškevičs esot pacenties viņa labā.

Naudas nodošanai bija vajadzīgi divi posmi, taču KNAB darbinieki Vaškeviču aizturēja tikai pēc otrās naudas summas nodošanas. Savu apjukumu ierēdnis izmeklētājiem skaidroja ar to, ka baidījies no Vaškeviča atriebības. Tikai izmeklēšanas gaitā noskaidrojās, ka nezināmais VID darbinieks, iespējams, bijis Tālis Kravalis.

Visa šī stāsta noslēgums bija dīvains: pret Rožkovu ierosinātā krimināllieta tika slēgta pierādījumu trūkuma dēļ, Kravalis tās rezultātā nekādas sekas nejuta. Lielas nepatikšanas skandāls sagādāja tikai Vladimiram Vaškevičam.

Ziņu lente
0