Zvērīgs cirks: laimīgi dzīvnieki pret dzīvnieku aizstāvjiem

© Sputnik / Oksana DzadanРижский цирк Фантазия
Рижский цирк Фантазия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas cirkā jauna programma "Tropu fantāzija". Iespējams, tas ir pēdējais priekšnesums, kurā piedalās dzīvnieki – pēc ierēdņu un radikāli noskaņotu dzīvnieku aizstāvju prasības viņi vairs manēžā neparādīsies.

11. feb – Sputnik, Jeļena Kirillova. Saskaņā ar Kultūras ministrijas uzdevumu Rīgas cirkam līdz 30.novembrim ir jāizstrādā darba modelis, no kura izslēgti savvaļas dzīvnieki. Dzīvnieku aizstāvji triumfē un svin uzvaru, cirka pārstāvji skumji spriež par lēmuma ietekmi uz cirka mākslu un gadsimtiem ilgajām tradīcijām.

Vienlaikus varas iestādes paziņoja, ka Rīgas cirks tiek slēgts >>

Jautājums par iespēju aizliegt dzīvnieku uzstāšanos Rīgas cirkā tika apspriests jau labu laiku, un pagājušā gada beigās ierēdņi no vārdiem pārgāja pie darbiem. Novembrī Zemkopības ministrija sadarbībā ar Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvo padomi izveidoja darba grupu, kuras mērķis bija izstrādāt atbilstošus grozījumus likumdošanā.

Pēc pārrunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām šo iniciatīvu atbalstīja arī Pārtikas un veterinārais dienests; vēlāk pievienojās arī latviešu inteliģence: rakstnieki, filosofi, mākslinieki un politiķi iestājās par cirka reformēšanu un aizliegumu izmantot savvaļas dzīvniekus atrakcijās un cirka priekšnesumos.

"Ir pienācis laiks apzināties, ka arī dzīvniekiem ir tiesības saņemt cieņpilnu attieksmi no cilvēka. Redzot lāci, kurš izdresēts braukt ar velosipēdu, pārņem kauna sajūta par cilvēkiem, kuri šādi pazemo citu dzīvu būtni," — saka bijušais prezidenta kandidāts, jurists Egils Levits. Arī viņš atbalsta kustību "Par cilvēcīgu cirku."

Dzīvnieku aizstāvji: "Cilvēcīgs cirks – cirks bez dzīvniekiem

"Sabiedriskās organizācijas "Dzīvnieku brīvība" valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons sarunā ar Sputnik pastāstīja, ka viņš nevēlas, lai "dzīvnieki tiktu izmantoti komerciāliem mērķiem un ciestu cilvēku izklaides labad.

© Sputnik / Oksana DzadanRīgas cirks Fantāzija
Rīgas cirks Fantāzija - Sputnik Latvija
Rīgas cirks Fantāzija

"Jaunums par to, ka Rīgas cirkam uzdots izslēgt no programmām numurus ar savvaļas dzīvniekiem, viņu iepriecina: "Daļēji tie ir arī mūsu nopelni. Kopš 2014.gada aktīvi apspriežam šo tēmu. Esam organizējuši vairāk nekā 30 akcijas. Mēs uzskatām, ka jāaizliedz visu dzīvnieku izmantošana cirkā! Taču mēs saprotam arī to, ka ikvienai reformai ir jābūt pakāpeniskai. Lai vispirms aizliedz savvaļas dzīvniekus, pēc tam būs iespējams ieviest pilnu aizliegumu."

Saskaņā ar viņa vārdiem, zinātniski pētījumi liecina par to, ka dzīvnieki tiek īpaši mocīti nevis cirka arēnā vai dresūras laikā, bet gan no transportēšanas un izmitināšanas viedokļa – viņiem nākas uzturēties šauros, smacīgos būros un dzīvot stresa apstākļos.

Mums ir jāpanāk, lai izveidotos jauns, humāns cirks. Paskatieties, daudzās pasaules valstīs, piemēram, Grieķijā un Kiprā jau ir ieviests šāds aizliegums. Ieviesīsim jaunas tradīcijas. Galu galā, cirkā ir ne vien dzīvnieki, bet arī akrobāti, klauni un citi mākslinieki," – aicināja Andersons.

Šova režisors: "Dzīvniekiem radīti labāki apstākļi nekā cilvēkiem

"Par spīti dzīvnieku aizstāvju protestiem Rīgas cirks iepazīstina ar jaunu programmu "Tropu fantāzija". Šova režisoram-inscenētājam Oļegam Ponukaļinam ir izdevies manēžā apvienot vācu, rumāņu, moldāvu un latviešu mākslinieku numurus un pat papildināt šovu ar Kubas nacionālā cirka ekstremālo akrobātu uzstāšanos. Viņš pats stāsta, ka cirka arēnā "ies karsti".

Ponukaļins pastāstīja, ka jaunajā programmā piedalās mājdzīvnieki: suņi, papagaiļi un zirgi. Liegums attiecas tikai uz savvaļas dzīvniekiem. Uz dzīvnieku aizstāvju pretenzijām par "šaurajiem būriem" viņš iebilst: cirka dzīvniekiem dažkārt radīti tik komfortabli apstākļi, ka pat cilvēki viņus varētu apskaust.

Lai pierādītu šos vārdus, mums tika sniegta iespēja apmeklēt Rīgas cirka aizkulises un pat pagalmu, kur izvietoti speciāli furgoni dzīvnieku pārvadāšanai. Aiz plašajiem logiem redzami uz laktiņām mierīgi sasēdušies papagaiļi. Līdzās – tāds pats furgons suņiem.

Cirka darbinieki pavada mūs līdz dzīvnieku krātiņiem. Suņiem, ar ko uzstājas dresētāja no Beļģijas Rafaela Hondena, paredzēts īpašs sprosts.

"Zinu, ka dažās valstīs aizliegta savvaļas dzīvnieku uzstāšanās, taču mani dzīvnieki ir laimīgi. Viņi strādā ar prieku – viņu acīs tā ir spēle," – stāsta Rafaela.

"Paskatieties uz dresētājiem – viņi dievina savus dzīvniekus! Viņi dzīvniekus ik dienas apskauj un skūpsta. Protams, ir arī tādi, kas dzīvniekus sit! Tādus ir jāsoda, taču nevajag šī iemesla dēļ aizliegt visus dzīvniekus cirkā! Cilvēki arī nodara noziegumus. Vai tad tāpēc mēs aizliedzam cilvēkus?" – garām ejošā cirka darbiniece ir sašutusi.

Iespējamais aizliegums organizēt dzīvnieku uzstāšanos satrauc arī Rīgas cirka direktori Lolitu Lipinsku. Viņa stāsta, ka pie cirka kasēm cilvēki uzreiz jautā, kādos numuros uzstājas dzīvnieki.

"Skatītāji vēlas cirka arēnā redzēt dzīvniekus. Pie mums ir tikai mājdzīvnieki – tos visus audzinājuši cilvēki. Viņi dzīvo kopā ar cilvēkiem," – skaidro Rīgas cirka direktore.

Skatītāji: "Labāk cirks ar dzīvniekiem nekā "Gaismas pils"

Cirka pielūdzēji izsakās skarbi.

© Sputnik / Oksana DzadanRīgas cirks Fantāzija
Rīgas cirks Fantāzija - Sputnik Latvija
Rīgas cirks Fantāzija

"Es esmu izaugusi cirkā! Rīgas cirks ir vienīgais stacionārais cirks Baltijas valstīs. Tagad tradicionālo cirku vēlas iznīcināt konkurenti – tādi kā "Cirque du Soleil"! Pajautājiet tiem dzīvnieku aizstāvjiem – vai kāds no viņiem ir bijis aizkulisēs, ir redzējis, kā tiek veidoti numuri, kāds darbs tajos tiek ieguldīts? Vai ir redzējuši, kā dzīvo dzīvnieki, vai tikai saskatījušies video internetā? Labāk būtu, ja valdība piešķirtu līdzekļus unikālajam cirkam, nevis tai baismīgajai "Gaismas pilij"!" – stāsta Larisa, ko satikam pie cirka kases.
Aivara vārdos emociju ir mazāk: "Ziniet, man šķiet, tā ir tāda jauna mode – kļūt par dzīvnieku aizsargu. Dresētāji tiek pārvērsti par dēmoniem. Man šķiet, dzīvnieki tiek uzturēti tā, ka dažs labs cilvēks varētu viņus apskaust. Es esmu par to, lai dzīvnieki arī turpmāk uzstātos cirka arēnā, taču, protams, neatbalstu vardarbību."

Edgards Zapašnijs: "Sāks ar dzīvniekiem, pēc tam ķersies pie bērniem"

Sputnik lūdza slaveno dresētāju, Lielā Maskavas cirka ģenerāldirektoru Edgardu Zapašniju komentēt situāciju.

"Pagājušajā vasarā strādājām Rīgā, — stāsta mākslinieks. – Trīs dienu laikā mūsu priekšnesumus apmeklēja 25 tūkstoši skatītāju, un viņus pastāvīgi gaidīja dzīvnieku aizstāvji, parasti pieci vai seši cilvēki. Viņi stāvēja pie ieejas ar plakātiem un megafoniem. Pēc pirmās izrādes skatītāji izgaja un padzina piketu līdz parkam. Dzīvnieku aizstāvji mainīja koncepciju un sāka pulcēties tikai pirms izrādes."

Edgards Zapašnijs uzskata, ka dialogs ar dzīvnieku aizstāvjiem nav iespējams.

"Kopā ar brāli vairākkārt izvadājām viņus pa aizkulisēm, — atceras mākslinieks. – Noorganizējām mēģinājumu tiešsaistes translāciju mājas lapā. Tik un tā nav gadījies sastapt nevienu dzīvnieku aizstāvi, kurš būtu mainījis savu viedokli. Tā ir kaut kāda pārliecības forma. Vāji esam mēs, nevis viņi – tāpēc, ka ļaujam viņiem mūs izrīkot."
Leģendārais dresētājs uzskata, ka dzīvnieku aizstāvju sabiedriskā aktivitāte nebūt nav nevainīga.

Международный цирковой фестиваль Золотой Карл-2016 - Sputnik Latvija
Foto
Fantastiski triki un patiesi smaidi: cirka festivāls "Zelta Kārlis – 2016"

"Tagad viņi panāks cirka slēgšanu. Pēc tam pieprasīs slēgt zooloģiskos dārzus. Vēlāk viņi centīsies panākt mājdzīvnieku turēšanas aizliegumu, jo mājdzīvnieki – arī tā ir iejaukšanās, teiksim, dzīvnieka personiskajā dzīvē. Arī tā ir dresūra, ja cilvēks neļauj sunim kārtot mazo vajadzību istabas stūrī, rūkt, grauzt čības un bojāt mēbeles," – paskaidro Zapašnijs.

Savukārt tālākais viņu solis šajā virtenē būs runas par to, ka mājās nedrīkst audzināt bērnus.

"Dzīvnieku aizstāvji ķersies pie cilvēkiem, jo ar vardarbību mājās nākas saskarties visai bieži, kā mēs visi zinām. Viņi sāks runāt par to, ka cilvēka pienākums ir tikai reproducēt bērnus un nekavējoties nodot jaundzimušos specskolās."

Neskatoties uz dzīvnieku aizstāvju aktivitāti, brāļi Zapašniji un Lielā Maskavas cirka mākslinieki nākamvasar no jauna apmeklēs Latviju.

"Ļoti priecājos par to, ka vasarā mūs apciemoja Rīgas mērs Nils Ušakovs ar visu savu ģimeni un jaundzimušo, — stāsta Egdards Zapašnijs. – Puika nebija vēl ne gadu vecs – Nils viņu nesa līdzi grozā. Priecājos, ka veselīgi domājošu cilvēku tomēr ir daudz, it īpaši pie varas, un viņi nepilda radikāļu iegribas."
Pēc viņa domām, protams, cirkā ir sastopami arī nežēlīgi dresētāji.

"Katrā saimē gadās kāds kroplītis, un nebūtu pareizi teikt, ka viss ir kārtībā. Laiku pa laikam mēs jebkurā jomā saskaramies ar pārkāpumiem, taču ar tiem ir jācīnās, tikai lokāli, nevis radikāli," – norādīja mākslinieks.

Zapašnijs uzskata: ja pastāvīgi sekot minētajai loģikai, jāaizliedz arī sports, "jo mazi bērni, ko vecāki spiež apmeklēt sekcijas, izjūt nopietnu fizisko slodzi un treneriem pateikties sāk tikai vēlāk, kad jau ir paaugušies."

 

Ziņu lente
0