Politologs: "Ziemeļu straume 2" jautājumā Lietuva spēj tikai rukšķēt – piebalsot ASV

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Германии
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viļņa var pēc sirds patikas spriest par Eiropas valstu atkarību no Kremļa, jo Lietuva šajā ziņā ir pati neatkarīgākā valsts ES – no tās vispār nekas nav atkarīgs.

RĪGA, 13. marts – Sputnik. Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte uzskata, ka topošais gāzesvads "Ziemeļu straume 2" nav atdalāms no Maskavas ģeopolitiskās ietekmes Eiropas Savienībā. Sputnik Lietuva informēja, ka Šimonīte pārmetusi Vācijai atkarību no Krievijas un uzsvērusi: Kremlis pūloties sašķelt ES. 

Lietuva vēsturiski pārlieku daudz atļaujas, tās ambīcijas no ietekmes viedokļa dažādos Eiropas reģionos ir vienkārši smieklīgas un nesalīdzināmas ar valsts iespējām, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja politikas analītiķis Aleksandrs Nosovičs.

"Ingrīda Šimonīte var pēc sirds patikas spriest par Eiropas valstu atkarību no Kremļa, jo Lietuva šajā ziņā ir pati neatkarīgākā valsts ES – no tās vispār nekas nav atkarīgs," ironiski konstatēja Nosovičs. 

Pēc viņa domām, Vācijai veltītie izteikumi par "Ziemeļu straumi 2" izskanējuši tikai pašu izteikumu labad.

"Lietuva šajā jautājumā neko nevar ietekmēt, kaut vai tāpēc, ka tā ar eirofondu starpniecību saņem dotācijas no Vācijas, nevis otrādi. Vienīgā valsts, kas spēj ietekmēt Vāciju "Ziemeļu straumes 2" jautājumā, ir ASV. Bet Lietuva un citi Vašingtonas satelīti Austrumeiropā nodarbojas ar to, ko Krievijas prezidents Vladimirs Putins trāpīgi nosauca par "līdzi rukšķēšanu". Tā kā veiksmīgāka jēdziena man nav, apstiprināšu, ka tieši to dara Šimonīte," konstatēja Nosovičs.

Павел Шипилин - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2021
"Ziemeļu straume 2": analītiķis paskaidroja, kādu taktiku izvēlējušās ASV

Krievijas koncerns "Gazprom" sadarbībā ar Eiropas kompānijām izbūvē gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" Baltijas jūras dzīlēs līdzās pašreizējai "Ziemeļu straumei". Abu cauruļvadu jauda – 55 miljardi kubikmetru gāzes gadā. Abu "straumju" kopējā jauda – 110 miljardi kubikmetru. Krievija jau vairākkārt ir skaidrojusi – "Ziemeļu straume 2" ir vienīgi ekonomisks projekts: izejvielas piegādes maršrutu diversifikācija ļaus uzlabot gāzes piegādes stabilitāti Eiropas patērētājiem.

Tomēr Baltijas valstis, Ukraina un Polija kopā ar ASV uzskata topošo cauruļvadu par Krievijas ietekmes instrumentu. Projekta īstenošana tika apturēta 2019. gada beigās ASV sankciju draudu dēļ. Vēlāk Valsts departaments paziņoja, ka ierobežojumi tiek paplašināti. Vācija bija sašutusi par Vašingtonas eksteritoriālajām sankcijām un apliecināja ASV projekta atbalstu.

Līdz ar administrācijas maiņu ASV izteikumi "Ziemeļu straumes 2" kontekstā ir mainījušies, kad Berlīne lika skaidri saprast, ka apņēmusies panākt projekta īstenošanu. Eksperti uzskata, ka Vašingtona nepaplašinās sankcijas, – tā centīsies vienoties ar Vāciju. Kremlis apliecināja, ka pabeigs "Ziemeļu straumi 2" ar pašu spēkiem. "Gazprom" vērtēja, ka gāzesvads patlaban ir gatavs vairāk nekā par 95%.

Ziņu lente
0