Igaunija aicināja Latviju izveidot kopīgu "Covid pass"

© REUTERS / GUGLIELMO MANGIAPANEВакцинация от COVID-19
Вакцинация от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 19.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunija jau vairākus mēnešus strādā pie projekta, kas potenciāli ļautu atjaunot Baltijas ceļošanas burbuli vakcinētajiem iedzīvotājiem.

RĪGA, 19. februāris - Sputnik. Igaunijas ārlietu ministre Eva Marija Līmetsa tikšanās ar Latvijas prezidentu Egilu Levitu un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču aicināja Latviju pievienoties digitālas vakcinācijas pases izveidošanas iniciatīvai, ziņo TVNet.

Trešdien notika Igaunijas Ārlietu ministrijas jaunās vadītājas pirmā vizīte Rīgā - Līmetsa tika ieceltā šajā amatā pēc Jiri Ratasa valdības demisijas.

"Livonija skatās uz pasauli vienādām acīm," uzrakstīja Rinkēvičs savā mikroblogā Twitter.

​Ārlietu ministrijas vadītāji pārrunāja Eiropas sadarbības aktuālos jautājumus, attiecības ar Lielbritāniju, ES attīstības perspektīvas un sankcijas pret Krieviju.

Pēc Līmetsas vārdiem, Igauniju un Latviju saista ļoti ciešas attiecības - no pierobežas sadarbības projektiem līdz digitālo tehnoloģiju piemērošanai un aizsardzībai.

"Es domāju, ka ļoti svarīgi ir arī turpināt visus mūsu divpusējos un reģionālos projektus. Mūsu jaunajai valdībai ir ļoti svarīgi, lai mēs ejam uz priekšu ar "RailBaltica" projektu un elektrības tīklu sinhronizāciju," atgādināja ministre.

Pēc viņas vārdiem, šādu projektu skaitā ietilpst arī cieša Igaunijas un Latvijas sadarbība cīņā pret Covid-19.

Ministre tāpat atzīmēja, ka Igaunija ir ieinteresēta šīs efektīvās sadarbības turpināšanā. Viņa paudusi, ka esošajā situācijā ir īpaši svarīgi saglabāt mobilitāti Latvijas un Igaunijas pierobežas teritoriju iedzīvotājiem.

На кассе в продуктовом магазине в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2021
Covid-19 izplatās Latvijas lielākajās pilsētās

Līmetsa aicināja Latviju pievienoties Eiropas vakcinācijas digitālās pases atzīšanas projektam, pie kā Igaunija kopš oktobra sākuma strādā kopā ar Pasaules Veselības organizāciju (PVO).

Šī gada janvāra beigās ES valstu līderi vienojās par Covid-19 testu savstarpēju atzīšanu, lai atvieglotu braucienus Savienības robežās, taču atlika tā saucamās vakcinācijas pases - vienotā Covid-19 vakcinācijas sertifikāta - ieviešanu.

Janvāra beigās Grieķijā sāka izsniegt digitālos Covid-19 vakcinācijas sertifikātus. Negaidot ES apstiprinājumu, valsts noslēdza līgumu ar Izraēlu par šādu sertifikātu savstarpēju atzīšanu.

Daudzas Eiropas valstis, kuru ekonomika tāpat ir atkarīga no tūrisma, atbalsta Grieķiju. Tā vai citādi ierosinājumu ieviest "vakcinācijas pases" atbalsta Itālija, Portugāle, Kipra, Čehija, Igaunija, Spānija, Slovākija un Ungārija.

Ziņu lente
0