"Tikai ne krievu vakcīna". Lietuvas elitei nospļauties par cilvēku veselību

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasВакцина от COVID-19 "Гам Ковид Вак" (Спутник V)
Вакцина от COVID-19 Гам Ковид Вак (Спутник V) - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuviešu politiskajai elitei vajadzīga vakcīna, kas neapdraud demokrātiskās vērtības, tāpēc faktiski iedzīvotājiem nav iespēju vakcinēties – preparāti no ES patlaban praktiski nav pieejami.

RĪGA, 11. februāris – Sputnik. Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis ir pārliecināts, ka drīz vien Eiropas tirgū būs simtiem vakcīnu koronavīrusa profilaksei, un jautājums par Krievijas "Sputnik V" iepirkumu vairs nebūs aktuāls. Sputnik Lietuva informēja: pēc politiķa vārdiem, Lietuva pirks tikai to ražotāju vakcīnas, kas atbilst "transatlantiskajiem kritērijiem".

Pat visā Eiropā novērojamo politisko procesu fonā situācija Lietuvā izskatās ārkārtēja, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja Krievijas Baltijas pētījumu asociācijas prezidents, ekonomikas zinātņu doktors, Sanktpēterburgas universitātes profesors Nikolajs Meževičs.

"Patlaban Lietuva faktiski nesaņem nekādas vakcīnas – preparāti ienāk tik ierobežotā daudzumā, ka republikas iedzīvotāji ir apdraudēti. Tas notiek tāpēc, ka Lietuvas elitei vajadzīga vakcīna, kas neapdraud demokrātiskās vērtības," uzsvēra Meževičs.

Eksperts norādīja, ka Lietuva atbalsta jebkādas tirdzniecības sasaistīšanu ar kontrahenta demokrātijas vērtējumu, taču arī šeit ir nianse.

"Kad Klaipēdā ierodas sašķidrinātās dabasgāzes partija no Krievijas, visas ieinteresētās personas izliekas, ka tā nav SDG no Krievijas. Tātad kaut kādus aspektus Lietuva ignorē, uz kaut ko citu reaģē politizēti. Žēl cilvēku," atzīmēja Sputnik sarunbiedrs.

Meževičs konstatēja, ka situācija Baltijas valstī patlaban ir ļoti nopietna, it īpaši ņemot vērā bezdarbu 16% apmērā.

Российская вакцина от коронавирусной инфекции Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Dodiet Eiropai "Sputnik V": Čehijā uzskata par neētisku likt šķēršļus Krievijas vakcīnai

"Pastāvīgās sarunas par to, ka pie Lietuvas bēdīgā stāvokļa vainīgi krievi, baltkrievi, ķīnieši, pakāpeniski kļūst nefunkcionālas. Lietuviešus aizvien vairāk interesē, kur ir viņu valdība, nevis tas, vai pie Lietuvas nelaimēm vainojams Putins," secināja analītiķis.

Iepriekš Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte nosauca Krievijas vakcīnu par "hibrīdieroci", ko Maskava izmanto ietekmes izplatīšanai pasaulē. Politiķe apgalvoja, ka Viļņa neiepirks Krievijas preparātu, ja arī tas tiks apstiprināts Eiropas Savienībā.

Krievija iesniegusi pieteikumu "Sputnik V" reģistrācijai Eiropas Zāļu aģentūrā. Iepriekš ražotājs informēja, ka var nodrošināt ES līdz 100 miljonus preparāta devu pēc masveida vakcinācijas galvenā posma beigām Krievijā.

"Sputnik V" izstrādājuši Gamaleja vārdā nosauktā centra speciālisti ar Krievijas tiešo investīciju fonda atbalstu uz cilvēka adenovīrusa vektora platformas. Zinātniskais žurnāls "Lancet" informēja, ka klīnisko izmēģinājumu trešās fāzes gaitā preparāts parādījis efektivitāti 91,6% apmērā.

Ziņu lente
0