Igauņu ministre norājusi ES diplomātijas vadītāju par vizīti Maskavā

© Sputnik / Денис ГрабусовФлаги ЕС и Эстонии
Флаги ЕС и Эстонии - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas ĀM jaunā vadītāja Eva Marija Līmeta nosodījusi ES Augstā pārstāvja ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzepa Borela vizīti Maskavā – pēc viņas domām, vizītei nav izraudzīts īstais brīdis.

RĪGA, 8. februāris – Sputnik. Igaunijas ārlietu ministra izteikusi veselu virkni pretenziju ES galvenajam diplomātam, stāsta Igaunijas ziņu portāls Sputnik Meedia.

Pirmkārt, Borelam vajadzēja braukt uz Maskavu tikai gadījumā, ja viņam būs ļauts tikties ar opozicionāru Alekseju Navaļniju (jāpiebilst, ka blogeris notiesāts par visparastāko krāpšanu).

Боррель: суд Латвии разберется в ситуации с журналистами Sputnik - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2021
Video
Borels: Latvijas tiesa tiks skaidrībā par situāciju ar Sputnik žurnālistiem

"Vizītes laiks bija neveiksmīgs. Jau pirms vizītes es teicu, ka starp vizītes iepriekšējiem noteikumiem jābūt iespējai tikties ar Alekseju Navaļniju. 2. februārī es nosodīju Krievijas tiesas pieņemto notiesājošo spriedumu Navaļnijam un, tāpat kā citi Eiropas un ASV līderi, pieprasīju viņa tūlītēju atbrīvošanu," Evas Marijas Līmetas teikto citēja portāls ERR.

Otrkārt, ja jau viņš ieradies Maskavā, vajadzēja "vismaz uz vietas mēģināt tikties ar Alekseja Navaļnija sievu vai, ja to organizēt nebija iespējams, ar Korupcijas apkarošanas fonda pārstāvi", piebilda Līmeta.

Treškārt, pēc politiķes domām, kopīgajā preses konferencē ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu Borelam vajadzēja atzīmēt, ka ES dalībvalstis pieprasījušas sankcijas pret Krieviju par sistemātiskiem un plašiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

"Igaunija ir viena no dalībvalstīm, kas uzdeva jautājumu par tādu sankciju ieviešanu," viņa atgādināja.

Ceturtkārt, Borelam vajadzēja tajā pašā preses konferencē skaidri nosodīt Krievijas agresiju Ukrainas austrumos, Krimas aneksiju un Minskas protokolu sabotāžu, kā arī aizstāvēt Latviju, atbildot uz žurnālista jautājumu par žurnālistu "domājamo vajāšanu" šajā valstī.

Piektkārt, apsveikuma vārdi Krievijai ar vakcīnu "Sputnik V" kā izcilu sasniegumu, pēc igauņu politiķes domām, izskatījās apšaubāmi.

Sestkārt, ministre bija ļoti vīlusies: Borels kritiski izteicās par Igaunijas galveno sabiedroto – ASV.

Штаб-квартира Европейской комиссии - Sputnik Latvija, 1920, 30.01.2021
Viedoklis
Eiropa mēģina saglābt attiecības ar Krieviju un pati savu nākotni

Tomēr ir arī labas lietas: Igaunijas ārlietu ministre uzlielīja ES Augsto pārstāvi par to, ka viņš pieprasījis nekavējoties atbrīvot Navaļniju un ticies ar pilsoniskās sabiedrības un akadēmisko aprindu pārstāvjiem.

Iespējams, viņai radīsies iespēja izteikt visas savas pretenzijas Borelam personīgi.

"Es izteicu vēlēšanos pārrunāt ar ES Augsto pārstāvi tuvākajā laikā, tostarp apspriest viņa tikšanos saturu Maskavā un vizītes rezultātus, taču līdz tam brīdim igauņu diplomāti strādās, lai mēs jau tuvākajā laikā varētu ES dalībvalstu vēstnieku līmenī apspriest vizīti Maskavā un mūsu tālākās attiecības ar Maskavu," noslēgumā piebilda ministre.

Iepriekš vēstīts, ka 4. februārī Maskavā darba vizītē ieradās ES Augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels. Viņš tikās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem.

Savā paziņojumā par vizītes rezultātiem Borels pastāstīja, ka Maskavas un ES attiecības nebūt nav apmierinošas. Viņš pauda pārliecību, ka "diplomātiskajiem sakaru kanāliem jāpaliek atvērtiem ne tikai krīžu vai incidentu deeskalācijai, bet arī tiešai viedokļu apmaiņai, stingru un atklātu ziņu nodošanai".

Ziņu lente
0