Politologs: kāpēc ASV vēlēšanu kritika maksājusi posteni igauņu ministram

© SputnikЭстонский публицист Родион Денисов
Эстонский публицист Родион Денисов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prātīgāk būtu bijis sagaidīt ASV prezidenta vēlēšanu galīgos rezultātus, tomēr Baltijas valstis ir labi pazīstamas ar savu vēlmi skriet pa priekšu lokomotīvei.

RĪGA, 10. novembris – Sputnik. Igaunijas iekšlietu ministrs Marts Helme demisionējis pēc prezidentes Kersti Kaljulaidas pārmetumiem par kaitējumu nacionālajai drošībai, ņemot vērā viņa kritiskos izteikumus par prezidenta vēlēšanām ASV. Helme pauda pārliecību, ka pašreizējais Baltā nama saimnieks zaudējis vēlēšanās falsifikāciju dēļ. Tas radīja skandālu igauņu sabiedrībā.

"Igaunijas konservatīvā partija, kuras loceklis ir Helme, izceļas ar populismu un vienmēr staigā pa naža asmeni. Acīmredzot, Helme tagad ir pārkāpis to pašu robežu, un to viņam nepiedeva," sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja igauņu politologs un publicists Rodions Deņisovs.

Pēc eksperti viedokļa, Helmes demisija var novest tiktāl, ka nākamajās vēlēšanās viņa partija saņems lielāku balsu skaitu. "Cilvēki ne vienmēr piekrīt tam, ko domā pie varas esošie politiķi, tāpēc var pieņemt, ka pieaugs gan paša Helmes, gan viņa partijas popularitāte," paskaidroja Denisovs.

Sputnik sarunbiedrs uzsvēra, ka visi igauņu politiķi ir cieši saistīti ar ASV un ņem vērā Vašingtonas norādījumus.

Март Хельме - Sputnik Latvija
Skandāls pa visu Baltiju: kāpēc Igaunijas politiķis uzlielījis Putinu

"Neapšaubāmi, būtu vajadzējis pagaidīt vēlēšanu galīgos rezultātus ASV, tomēr Baltijas valstis pazīstamas ar savu vēlmi skriet pa priekšu lokomotīvei. Acīmredzot, likme uz demokrātiem izdarīta jau sen, un tagad politiķi vairs nevēlas valdīties. Ja Amerikā kaut kas pavērsīsies greizi, bet Trampam izdosies attiesāt uzvaru vēlēšanās – sāksies izteikumi, ka viņi nav saprasti pareizi," sprieda politologs.

Jau pēc atkāpšanās no amata Helme paziņoja, ka demokrātiskā valstī nav pieļaujami dubulti tiesiskie standarti. Pēc viņa vārdiem, nevar būt dubulti standarti valstī, kas uzskata sevi par demokrātiskās pasaules aktīvāko aizstāvi.

ASV prezidenta vēlēšanas notika 3. novembrī. Balsu skaitīšana vēl nav beigusies, taču vadošie mediji jau ziņo, ka uzvarējis demokrātu kandidāts Džo Baidens. Pašreizējais valsts vadītājs Donalds Tramps savu sakāvi nav atzinis.

Денисов объяснил, почему критика выборов в США стоила поста эстонскому министру
Ziņu lente
0