Eksperts paskaidroja, ko Lietuvai nozīmē elektrības piegādes apturēšana no Baltkrievijas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva bloķējusi elektroenerģijas piegādes no Baltkrievijas. Kas tagad sagaida Baltijas valsti, ja ar tādu soli tā pati sevi nogriezusi no Krievijas elektroenerģijas piegādēm.

RĪGA, 5. novembris – Sputnik. Otrdien, 3. novembrī, Lietuva apturēja elektroenerģijas piegādes no Baltkrievijas, kad valsts apvienotajā energosistēmā ieslēdzās Baltkrievijas atomelektrostacijas pirmais energobloks. Saskaņā ar Lietuvas operatora "Litgrid" interaktīvās kartes datiem, elektroenerģijas komerciālās plūsmas apjoms sastāda 0 megavatu.

Apturēt jebkādu plūsmu no Baltkrievijas apvienotās energosistēmas – tas ir vienīgais, ko Lietuva patlaban var izdarīt, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja eksperts enerģētikas jautājumos Boriss Marcinkēvičs. 

"Fizikas likumi neļauj atdalīt elektrisko strāvu, kas nonāk apvienotajā energosistēmā atbilstoši tās ģenerācijas vietai – gāzes, atoma vai hidroelektrostacijā. Tāpēc tikai plūsmas pārtraukšana starp Lietuvas un Baltkrievijas energosistēmām," paskaidroja Marcinkēvičs.

Eksperts norādīja: tātad Lietuvā nevarēs nonākt arī elektroenerģija, kas tiek ražota Krievijas teritorijā.

"Lietuva atslēgusi sevi no Krievijas energopiegādēm. Ņemot vērā to, ka piegādes no Krievijas uz Latviju un Igauniju saskaņā ar 2019. gada datiem, elektroenerģija nevarēs nonākt Lietuvā arī caur šo abu valstu energosistēmām. Lietuvai ir palikusi iespēja importēt elektroenerģiju no Latvijas, Igaunijas, Kaļiņingradas apgabala, Zviedrijas un Polijas," konstatēja Marcinkēvičs.

Белорусская АЭС, архивное фото  - Sputnik Latvija
Eksperts paskaidroja, no kā izbijusies Lietuva pirms BelAES palaišanas

Otrdien Baltkrievijas AES pirmā energobloka turboģenerators tika iekļauts valsts apvienotajā energosistēmā. Pirmā energobloka darba sākuma oficiālais pasākums notiks 7. novembrī. Baltkrievijas AES būvdarbi Astravjecas pilsētā, 50 kilometru attālumā no Viļņas, sākās 2013. gada 8. novembrī. No paša sākuma Lietuva ir apsūdzējusi Minsku par to, ka atomstacija esot nedroša. Baltkrievija uzsvēra, ka AES drošība ir vispusīgi pārbaudīta, ekspertīzes veikuši arī IAEA speciālisti.

Viļņa apgalvoja, ka AES apdraud nacionālo drošību, un aicināja kaimiņvalstis boikotēt elektroenerģiju no Baltkrievijas. Pēc ilgstošiem strīdiem Baltijas valstis saskaņoja vienotu elektroenerģijas tirdzniecības koncepciju ar trešajām valstīm – tā paredz, ka piegādātāja pienākums būs pierādīt, ka elektroenerģija nav ražota Baltkrievijā. Eksperti vērtē, ka pieteiktais boikots saglabāsies tikai uz papīra – ir fiziski neiespējami sadalīt un marķēt energosistēmā ienākošos elektronus.

Ziņu lente
0