Lietuva novembra sākumā atslēgsies no Baltkrievijas elektrības

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasЭлектрическая подстанция
Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz ar elektroenerģijas ražošanas sākumu BelAES Lietuva samazinās līdz nullei caurlaides spēju komerciālajai elektrības plūsmai no Baltkrievijas, vēsta Litgrid.

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Lietuvas elektrotīklu operators "Litgrid" saņēmis informāciju no Baltkrievijas valsts uzņēmuma "Belenergo" par to, ka laikā no 1. līdz 10. novembrim Baltkrievijas AES sāks elektrības ražošanu. Saskaņā ar likumu par BelAES ražotās elektrības boikotu, Lietuvas operators līdz ar ražošanas sākumu samazinās caurlaides spēju līdz nullei elektroenerģijas importam no Baltkrievijas.

Par saņemto informāciju "Litgrid" informēja tirgus dalībniekus caur biržas "Nord Pool" sistēmu.

"Saņemot informāciju par elektroenerģijas ražošanas sākumu vai fiksējot Litgrit sistēmas kontroles centrā datus reālajā laikā, kas parādīs ražošanu BelAES, mēs nekavējoties samazināsim caurlaides spēju līdz nullei megavatu komerciālajām elektrības plūsmām no Baltkrievijas," informēja "Litgrid" pagaidu vadītājs Vidmants Grušs.

Директор Фонда энергетического развития Сергей Пикин - Sputnik Latvija
Boikots uz papīra: eksperts paskaidroja, kā Baltijā nonāks BelAES elektrība

Tāpat pēc BelAES ekspluatācijas sākuma Lietuva vairs nenodrošinās elektroenerģijas rezerves Baltkrievijai.

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES veidos divi energobloki. Tās būvdarbiem izraudzīts AES-2006 projekts — Krievijā izstrādāts jaunās paaudzes atomstacijas tipveida projekts "3+" ar uzlabotiem tehniski ekonomiskajiem rādītājiem, atbilstošs mūsdienu "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības, sanitārajām un higiēnas normatīvajiem aktiem.

Pret stacijas būvniecību aktīvi uzstājas Lietuva, kura aicina arī citas valstis boikotēt staciju. Lietuvas pozīciju atbalstījusi Polija. Latvija un Igaunija iepriekš atturējās atbalstīt boikotu. Iepriekš nedēļā Latvijas ministru prezidents Krišjānis Kariņš paziņoja, ka politiskās iejaukšanās elektrības tirgū nebūs, jo šo jomu regulē pats tirgus. Taču jau pēc nedēļas viņš paziņoja, ka Latvija pārtrauks elektroenerģijas tirdzniecību ar Baltkrieviju BelAES palaišanas gadījumā.

Ziņu lente
0