Igaunijas prezidente vāca izsmēķus Pērnavas ielās

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasКурение
Курение - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kampaņas "Jūra sākas šeit" dalībnieki vāc izsmēķus ielās, lai piesaistītu izmanību Baltijas jūras piesārņojuma problēmai.

RĪGA, 19. septembris – Sputnik. Prezidente Kersti Kaljulaida piedalījās kampaņā "Jūra sākas šeit" Pērnavā, vēsta Postimees.

Igaunijā 25. augustā startējušās sociālās kampaņas "Jūra sākas šeit" mērķis ir uzlabot Baltijas jūras stāvokli, samazinot sīko atkritumu līmeni, kuri nonāk ūdenstilpē caur lietusūdens kanalizāciju. Akcijai pievienojās 15 Igaunijas pilsētas.

Сигарета в пепельнице - Sputnik Latvija
Latvija ir gatava sodīt par izsmēķu mešanu uz ielas: būšot tikpat bargi kā Vācijā

Kampaņas fokusā ir cigarešu izsmēķi, galvenais Baltijas jūras mikroplastmasas piesārņojuma avots. Ik gadu Igaunijā lietusūdens kanalizācijā nokļūst aptuveni miljards cigarešu filtru, kas tiek nomesti uz ielas. Pēc tam tie nonāk jūrā: lietusūdens kanalizācijā nav uzkrāšanas filtra, turklāt izsmēķi ātri samirkst un sadalās sīkās daļās, kas neaizkavējas rezervuārā.

Cigaretes izsmēķis izjūk 12 tūkstošos mikroplastmasas šķiedru, kas pēcāk pārtikas ķēdē nonāk cilvēka uzturā. Tāpat cigarešu filtri satur indīgas ķimikālijas, kuras saindē jūru.

Kampaņas laikā dažādās Igaunijas daļās kanalizācijas lūkas tiks marķētas ar tekstu "Jūra sākas šeit". Turklāt kampaņas dalībnieki vāc izsmēķus uz ielām, lai piesaistītu uzmanību tam, cik to ir daudz.

Tam ķērās klāt arī Igaunijas prezidente – 15 minūšu laikā viņa vāca izsmēķus Pērnavas ielās, un rezultāts viņu neiepriecināja.

"Tas, cik daudz izsmēķu var savākt uz ielas 15 minūšu laikā – un, starp citu, sākumā likās, ka ielas ir absolūti tīras – tas ir vienkārši riebīgi! Veicām mazu pienesumu planētas tīrības uzlabošanā. Cigarešu izsmēķi kļuvuši par vienu no nopietnākajām pasaules problēmām. Tie saindē jūras iemītniekus un beigu beigās mikroplastmasas kārtā atkal nonāk uz mūsu galda. Jūra sākas šeit!" uzrakstīja Kaljulaida savā Facebook lapā.

Ziņu lente
0