Krievu un igauņu skolnieki mācīsies viens otra valodu

© Sputnik / Артем Житенев / Pāriet pie mediju bankasУрок в школе. Архивное фото
Урок в школе. Архивное фото  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijā jau vairākus gadus rīko eksperimentu ar divpusēju valodas apmācību – bērni grupā runā gan igauņu, gan krievu valodā.

RĪGA, 27. augusts – Sputnik. Jaunajā mācību gadā vienā no Igaunijas krievu skolām sāks pielietot eksperimentālu krievu un igauņu valodas apmācības metodi, kura iepriekš tika izmēģināta valsts bērnudārzos, vēsta Postimees.

No 1. septembra Tapas pilsētas krievu pamatskolā Igaunijas ziemeļos (59% pilsētas iedzīvotāju ir igauņi, 32% - krievi) tiek atvērta klase ar divpusēju iedziļināšanos valodās.

Klasē mācīsies 12 pirmklasnieki, seši no kuriem mājās runā igauniski, bet pārējie seši – krieviski. Deviņi no viņiem maijā pabeidza grupu Tapas bērnudārzā, kura jau izmanto šādu metodiku.

Больница в Валге - Sputnik Latvija
Visi ārsti runā krieviski: Valkas iedzīvotājiem atvieglos veselības aprūpi Valgā

Divpusēja iedziļināšanās valodās paredz savstarpējas bērnu mācības ar dzimto igauņu un krievu valodu. Šāda metodika ļauj attīstīt dzimto valodu vienlaikus ar svešvalodas apgūšanu.

Pusi mācību laika bērni sarunājas ar vienu skolotāju vienā valodā, bet otru pusi – ar citu, attiecīgi citā valodā, paskaidroja Izglītības un jauniešu lietu departamenta galvenā daudzvalodīgās apmācības lietu speciāliste Anna Golubeva.

Tādas programmas izstrāde Igaunijā sākās 2013. gadā. Pagājušajā mācību gadā mācības bērnudārzā pēc šīs metodikas pabeidza četras grupas – Tartu, Pērnavā, Tapā un Tallinā.

Divpusējas iedziļināšanos valodās principus izmanto arī galvaspilsētas privātskola Avatud kool, taču pašvaldību skolās šādu klašu iepriekš nav bijis.

Ziņu lente
0