Militārais eksperts: Lietuva patiešām apdraud Baltkrieviju

© Foto : из архива автораЧлен-корреспондент Академии военных наук РФ, ведущий эксперт Центра военно-политических исследований МГИМО Владимир Козин
Член-корреспондент Академии военных наук РФ, ведущий эксперт Центра военно-политических исследований МГИМО Владимир Козин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievija ir suverēna valsts, tai ir tiesības aizsargāt savu drošību un teritoriālo vienotību, uzsvēra eksperts Vladimirs Kozins.

RĪGA, 22. augusts – Sputnik. Baltkrievijas robežsardzes dienests īsteno pasākumus ar mērķi stiprināt valsts robežas aizsardzību, it īpaši Grodņas apgabalā, kas robežojas ar Poliju un Lietuvu, informēja Sputnik Lietuva.

Baltkrievijas Republikas apdraudējums no Lietuvas puses ir reāls un ļoti nopients, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja Krievijas Militāro zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis, Maskavas valsts starptautisko attiecību institūta Militāri politisko pētījumu centra vadošais eksperts Vladimirs Kozins.

Пресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова - Sputnik Latvija
Baltkrievija pati tiks galā: Lavrovs aicināja Baltijas valstis neiejaukties

"No pilsoniskā viedokļa, Lietuva ir devusi patvērumu galvenajai opozicionārei Svetlanai Tihanovskai, kas plāno pārņemt varu ar antikonstitucionālām metidēm. No militārā aspekta situācija ir tikpat nopietna. Lietuva ir NATO locekle, tās teritorijā ir alianses vienības un smagā militārā tehnika. Zokņu aerodromā netāļu no Šauļiem dislocētas NATO lidmašīnas, kas var uzņemt gan konvencionālos, gan kodolieročus. NATO vērš pret Baltkrieviju gan militāru, gan politisko spiedienu, cenšoties iejaukties iekšējās lietās un musinot vietējos opozicionārus," norādīja Kozins.

Eksperts aicināja Baltkrievijas valdību droši izmantot likumīgus soļus.

"Kā suverēnai valstij, Baltkrievijai ir visas tiesības aizsargāt savu drošību un teritoriālo vienotību. Nevajag, taisnojoties ar kautrību, atteikties no likumīgiem pasākumiem pret propagandu un karu," uzsvēra Kozins.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko uzdevis pastiprināt valsts robežas apsardzi, lai nepieļautu kaujinieku, ieroču, munīcijas un nekārtību finansēšanai paredzētas naudas iekļūšanu republikā no citām valstīm.

Masu protesti Baltkrievijā sākās 9. augustā pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar CVK datiem, Lukašenko saņēmis 80,1% balsu, Tihanovska – 10,1%. Opozīcija neatzina balsošanas rezultātus un aicināja organizēt jaunas vēlēšanas. Patlaban Tihanovska uzturas Lietuvā.

Выборы президента Белоруссии - Sputnik Latvija
Politika
Tihanovska aicinājusi ES līderus neatzīt vēlēšanu rezultātus Baltkrievijā

Varasiestādes stingri apspieda protestus, aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku, vairāki simti cietušo, ieskaitot 121 kārtības sargu, trīs cilvēki gājuši bojā.

Vēlāk varasiestādes atteicās no mītiņu izkliedēšanas ar varu. Protestu akcijas valstī turpinās divas nedēļas.

Opozīcija informēja, ka tiek veidota koordinācijas padome, kuras mērķis, pēc viņu vārdiem, būs varas un sabiedrības dialogs. Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra ierosinājusi krimināllietu – tā norādīja, ka padomes mērķis ir varas sagrābšana valstī.

Козин объяснил, почему Литва представляет угрозу для Беларуси
Ziņu lente
0