Lietuvas un Igaunijas prezidenti pastāstīja, kāpēc BelAES vajadzīga Krievijai

© Foto : Lietuvos Respublikos Prezidentas / Robertas DačkusПрезидент Литвы Гитанас Науседа встретился с президентом Эстонии Керсти Кальюлайд в Вильнюсе, 14 августа 2020 года
Президент Литвы Гитанас Науседа встретился с президентом Эстонии Керсти Кальюлайд в Вильнюсе, 14 августа 2020 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Abu valstu līderi vienojušies kopīgi censties panākt vienotu viedokli jautājumā par atteikšanos no Astravjecas AES ražotās elektroenerģijas.

RĪGA, 16. augusts - Sputnik. Krievija tiecas sadalīt Eiropu un pasauli ietekmes sfērās ar Baltkrievijas AES ekspluatācijas palīdzību, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz prezidenta pils preses dienestu.

Viļņā notika Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas un Igaunijas valsts vadītājas Kersti Kaljulaides tikšanās. Sarunas laikā valstu līderi pārsvarā apsprieda situāciju Baltkrievijā, kā arī Lietuvas un Igaunijas attiecības ar Krieviju.

"Konstatēts, ka Krievija cenšas sadalīt Eiropu un pasauli ietekmes sfērās, izmantojot dažādus instrumentus un līdzekļus, tādus kā dezinformācija, vēstures sagrozīšana, nedrošās Baltkrievijas AES ekspluatācija Astravjecā," raksta preses dienests.

Abu valstu līderi vienojušies kopīgi censties panākt vienotu viedokli jautājumā par atteikšanos no Astravjecas AES ražotās elektroenerģijas.

Lietuvas prezidents pateicās Igaunijai par palīdzību BelAES radīto "draudu" novērtēšanā, kā arī lēmumu nepieļaut tās ražotās elektroenerģijas nokļūšanu Igaunijas vai ES tirgū.

Tikšanās gaitā prezidenti konstatēja, ka politiskā situācija Baltkrievija prasa uzmanību un saliedētu darbu, lai tiktu pārtrauktas mierīgo iedzīvotāju represijas, visi aizturētie tiktu atbrīvoti un sākts dialogs ar sabiedrību.

Igaunija atbalstīja Lietuvas iniciatīvu apspriest Baltkrievijā radušos situāciju ES augstākajā līmenī, sasaucot Eiropas Padomes ārkārtas sesiju.

Kaljulaide atbalstīja Nausēdas "triju soļu plānu", kam piekrita arī Latvijas un Polijas valdības.

Situācija ar BelAES

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. Objektā veiktas visas IAEA un citu kompetento struktūru nepieciešamās un pat papildu pārbaudes.

Аналитик Центра общественно-политических исследований Русская Балтика Александр Носович - Sputnik Latvija
Politologs: Lietuva jau pieķerta revolūcijai Baltkrievijā paredzēto CIP līdzekļu izzagšanā

Lietuva kopš būvdarbu sākuma izvirza pretenzijas pret atomelektrostaciju, un ar likumu atzinusi BelAES par "faktoru, kas apdraud nacionālo drošību". Lietuvā pieņemts likums, ar kuru plānots ierobežot elektroenerģijas importu no Baltkrievijas. AES tuvējo rajonu iedzīvotājiem pat izdalītas joda tabletes "avārijas" gadījumam.

Krievijas Enerģētikas un finanšu institūta vecākais eksperts Sergejs Kondratjevs intervijā Sputnik Lietuva atzīmēja, ka Baltijas valsts centieni piespiest Baltkrieviju apturēt Baltkrievijas AES pirmā bloka ekspluatācijas sākumu, ņemot vērā nestabilo situāciju valstī saistīti ar iekšpolitiskajiem jautājumiem Lietuvā. Viņš uzsvēra, ka nekādi politiskie notikumi Baltkrievijā neietekmēs darbu BelAES.

Nekārtības Baltkrievijā

Masu protesta akcijas Baltkrievijā sākās 9. augustā pēc prezidenta vēlēšanām, kurās uzvaru guvis pašreizējais valsts prezidents Aleksandrs Lukašenko – Centrālā vēlēšanu komisija informēja, ka viņš saņēmis 80,1% balsu. Nesankcionētās akcijas turpinās no svētdienas, taču likumsargi tās izkliedē. Varasiestāžu darbinieki spiesti izmantot asaru gāzi, ūdensmetējus, gaismas un trokšņa granātas un gumijas lodes.

Ziņu lente
0