Baltijas valstu premjerministri aicina organizēt jaunas prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā

© STEPHEN JAFFE / AFPФлаги Эстонии, Латвии и Литвы (слева направо)
Флаги Эстонии, Латвии и Литвы (слева направо) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas, Lietuvas un Igaunijas premjerministri tikušies Tartu un sapratuši: viņi vēlas jaunas prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā.

RĪGA, 16. augusts — Sputnik. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdību vadītāji Krišjānis Kariņš, Jiri Ratass un Sauļus Skvernelis kopīgā paziņojumā aicina Baltkrieviju organizēt jaunas ārkārtas prezidenta vēlēšanas. Krišjānis Kariņš savā lapā Twitter pastāstīja, ka Baltijas valstu premjerministri aicina Baltkrieviju organizēt pārskatāmas, brīvas un taisnīgas prezidenta vēlēšanas starptautisko novērotāju uzraudzībā.

Premjerministri tikās 14. augustā Tartu. Kopīgajā paziņojumā, kas publicēts pēc tikšanās, viņi pauda dziļas bažas par mierīgo protestu vardarbīgo apspiešanu un opozīcijas apspiešanu pēc prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā, kas nav bijušas ne brīvas, ne taisnīgas. Kariņš, Ratass un Skvernelis aicināja Baltkrievijas valdību atturēties no vardarbības pret mierīgajiem demonstrantiem un atbrīvot visus politiskos ieslodzītos un protestu akciju laikā aizturētos cilvēkus.

Bez tam Baltijas valstu premjerministri aicināja Eiropas Savienību ieviest ierobežojošos pasākumus, kas sodīs par vardarbību atbildīgās amatpersonas, taču pie tam neskars baltkrievu tautu, kam vajadzīgs atbalsts.

Президент Российской ассоциации прибалтийских исследований Николай Межевич - Sputnik Latvija
Politologs: Lietuva un Polija nevar kļūt par starpniekiem krīzes regulēšanai Baltkrievijā

Politiķi ir pārliecināti, ka baltkrievu tauta ir pelnījusi atklātu un brīvu sabiedrību.

14. augustā noskaidrojās, ka ES ārlietu ministri secinājuši: prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā 9. augustā esot bijušas falsificētas.

Šī iemesla dēļ ES sāk sastādīt personu sarakstu, pret ko tiks vērstas individuālas sankcijas.

9. augustā Baltkrievijā notika prezidenta vēlēšanas. Centrālā vēlēšanu komiteja informēja, ka uzvaru tajās izcīnījis pašreizējais valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko – viņu atbalstīja 80,1% vēlētāju.

Pēc vēlēšanām valstī sākās protesta akcijas, ko pavadīja sadursmes ar policiju. Oficiālie dati liecina, ka protestu akcijās aizturēti aptuveni septiņi tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0