Politologs: Lietuva nespēs noskaņot Eiropas Savienību pret Baltkrievijas AES

© Foto : facebook / Семен УраловПолитолог Семен Уралов
Политолог Семен Уралов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viļņai neizdosies panākt konsolidētu pozīciju Eiropas Savienībā pret BelAES, taču "kādu Lietuva atradīs", paziņoja politologs Semjons Uralovs.

RĪGA, 28. jūlijs – Sputnik. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda aicināja Eiropas Savienības Padomes vadītāju Šarlu Mišelu atrunāt Baltkrievijas līderi Aleksandru Lukašenko no Baltkrievijas AES palaišanas, kamēr "nebūs atrisināti kodoldrošības jautājumi un netiks izpildīti ES stresa testu rekomendācijas". Sputnik Lietuva vēsta, ka Nausēda uzstāj uz personīgas Mišela dalības "tūlītēju pasākumu pieņemšanā ES pilsoņu drošības un labklājības aizsardzībai".

Lietuvas cīņai pret Baltkrievijas AES pirmām kārtām ir politisks zemteksts, atzīmēja politologs portāla "Sonar-2050" galvenais redaktors Semjons Uralovs.

"Lietuvas pozīcija tās galējā formā paredz Baltkrievijas AES slēgšanu, un visi argumenti atrodas šī plāna iekšienē, kurš tiek īstenots jau divu gadu garumā. Tādējādi Lietuva pārdot Eiropas Savienībā savu pozīciju kā galvenās cīnītājas ar Krievijas projektiem, jo BelAES pirmām kārtām tiek skatīts kā Krievijas un Baltkrievijas integrācijas projekts," paskaidroja Sputnik Latvija Uralovs.

Pēc politologa sacītā, Lietuvas pozīcijā ir arī "banāla Baltijas skaudība". "Lietuvieši saprata, ka viņi kļūdījās, slēdzot savu atomstaciju… Šī apziņa atnākusi pārāk vēlu, un tagad viņi rīkojas pēc principa – lai jau AES nav nevienam," atzīmēja eksperts.

Белорусская АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija
Nosaukts BelAES pirmā bloka ražošanas ekspluatācijas uzsākšanas datums

Uralovs uzskata, ka Viļņai neizdosies panākt konsolidētu pozīciju Eiropas Savienībā pret BelAES, taču "kādu Lietuva atradīs".

Viļņa kopš paša Baltkrievijas AES būvniecības uzsākšanas rosina agresīvu kampaņu, apgalvojot, ka atomstacija nav droša un ir bīstama. Lietuva likuma kārtībā atzinusi būvēto elektrostaciju par "draudu nacionālajai drošībai" un aicināja kaimiņus boikotēt Baltkrievijas enerģiju.

Savukārt Minska vairākkārt paziņojusi, ka Baltkrievijas AES tiek būvēta stingrā atbilstībā ar drošības normām un nenes nekādu risku kaimiņvalstīm. Saskaņā ar republikas Enerģētikas ministrijas informāciju, BelAES pirmo bloku pilnībā plānots ieviest ražošanas ekspluatācijā 2021. gada pirmajā ceturksnī.

Уралов: Литва не сможет настроить Евросоюз против Белорусской АЭС
Ziņu lente
0