Ekonomists: lai kā Lietuva censtos, vienota fronte pret BelAES nav iznākusi

© Sputnik / Нина Зотина / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Российской ассоциации прибалтийских исследований Николай Межевич
Президент Российской ассоциации прибалтийских исследований Николай Межевич - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visi Viļņas centieni veidot vienotu Baltijas un Polijas fronti pret Baltkrievijas AES ir bijuši veltīgi.

RĪGA, 7. jūlijs – Sputnik. Latvijas valdība nesaskata iemeslus atteikties no topošās Baltkrievijas atomelektrostacijas ražotās elektroenerģijas iegādes, paziņoja valsts prezidents Egils Levits LTV ēterā. Pie tam valsts vadītājs atzina, ka viņa viedoklis atšķiras no Ministru kabineta pozīcijas.

Skaidrs, ka Lietuvas viedoklis par BelAES nav vienīgais iespējamais, un šobrīd vienotas frontes pret AES nav, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja Baltijas pētījumu asociācijas prezidents, ekonomikas zinātņu doktors, Sanktpēterburgas valsts universitātes profesors Nikolajs Meževičs.

"Nevajag piemirst, ka Baltkrievija rēķinās ar elektroenerģijas eksportu uz Poliju. Patlaban tam, iespējams, nav labākais laiks, tomēr perspektīvā tāds variants tiek izskatīts. Tāpēc runa ir ne tikai par trim Baltijas valstīm, bet arī Poliju un, iespējams, Ukrainu," atzīmēja Meževičs.

Eksperts norādīja, ka atomjaudu izvešana no sistēmas Ukrainā ir neizbēgama.

"Jo ātrāk tās izvedīs, jo labāk – nav atbilstošas apkalpes. Šajā ziņā ļoti zīmīgi ir tas, ka Baltkrievijas AES būs jauna un mūsdienīga, bet Ukrainas objekti prasa IAEA uzmanību, tomēr Lietuva ne vārda nav bildusi par Ukrainas kodolobjektiem. Ja, nedod Dievs, kaut kas atgadīsies, vējš aiznesīs arī līdz Lietuvai," brīdināja eksperts.

Белорусская АЭС, архивное фото  - Sputnik Latvija
Lietuvā sāk dalīt joda tabletes – gadījumam, ja BelAES notiks avārija

Ekonomists konstatēja, ka Lietuvas viedoklis BelAES jautājumā balstās uz politikas, nevis enerģētikas vai ekoloģijas apsvērumiem. "Tas vērsts pret Baltkrieviju un Krieviju, un te nekā neparasta nav. Tomēr vienotas frontes pret Baltkrievijas staciju patlaban nav," secināja Meževičs.

Atgādināsim, ka Baltkrievijas AES ar diviem reaktoriem VVER-1200 ar kopējo jaudu 2400 MW apmērā tiek būvēta pēc Krievijas projekta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. Jau kopš projekta pirmsākumiem Viļņa izvērtusi agresīvu kampaņu, apgalvojot, ka atomstacija nav droša un ir bīstama. Viļņa likumā atzina staciju par "nacionālo draudu faktoru" un aicināja kaimiņvalstis boikotēt tās enerģiju.

Savukārt Minska vairākkārt uzsvērusi, ka AES tiek būvēta pilnā atbilstībā ar drošības normām un nenes nekādus riskus kaimiņvalstīm. Maijā stacijas laukumā tika ievesta kodoldegviela pirmajam energoblokam. Plānots, ka augustā tas tiks pieslēgts pie elektrotīkla.

Ziņu lente
0