Lietuvā sāk dalīt joda tabletes – gadījumam, ja BelAES notiks avārija

© Foto : Vk / РУП "Белорусская АЭС"Белорусская АЭС, архивное фото
Белорусская АЭС, архивное фото  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašvaldību pienākums ir izdalīt tabletes iedzīvotājiem. Veselības ministrs paziņoja, ka cilvēkiem ir jāuzklausa speciālistu aicinājumi un jāizmanto tabletes nepieciešamības gadījumā.

RĪGA, 14. jūnijs – Sputnik. Viļņas un Svenču pašvaldībām izsniegtas kālija jodīda tabletes ar mērķi pasargāt iedzīvotājus no radioaktīvā joda kaitīgās ietekmes uz vairogdziedzeri kodolavārijas gadījumā, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz valsts Veselības ministrijas preses dienestu.

Pašvaldību pienākums ir izdalīt tabletes iedzīvotājiem. Lēmums par to, kādā kārtībā to paveikt, atstāts pašu pašvaldību ziņā.

Veselības ministrs Aurēlijs Veriga apliecināja, ka Lietuva esot laikus sagatavojusies iespējamiem "draudiem", kas saistīti ar topošo Baltkrievijas atomelektrostaciju.

"Mēs izprotam situācijas nopietnību un darām visu iespējamo Lietuvas tautas aizsardzībai. Fakts, ka mēs sākam izdalīt tabletes pirms Baltkrievijas AES ekspluatācijas sākuma, liecina, ka visas atbildīgās iestādes ir paveikušas savu darbu, un es savukārt par to gribētu tām pateikties. Tagad ir vēl viens svarīgs uzdevums – cilvēkiem ir jāuzklausa speciālistu aicinājumi un jāizmanto šīs tabletes, kad būs vajadzīgs un saskaņā ar nepieciešamību," apgalvoja Veriga.

Atzīmēts, ka jodēta kālija tabletes tiks izdalītas iedzīvotājiem 30 kilometru rādiusā no stacijas. Neatliekamās medicīniskās palīdzības centrs (ESSC) nodevis Viļņas rajona pašvaldībai 29 tūkstošus tablešu, Svenču rajona pašvaldībai – vairāk nekā 95 tūkstošus.

Iepriekš Lietuva iepirka 4 miljonus kālija jodīda tablešu. Tās nogādāja republikā maija sākumā. VM atgādina, ka šis līdzeklis pasargā tikai no radioaktīvā joda, taču ne no citām radioaktīvajām vielām, kas tiek izmestas apkārtējā vidē kodolavārijas gadījumā, tāpēc tas jāizmanto tikai saskaņā ar varasiestāžu ieteikumiem.

Minskas un Viļņas strīds ap BelAES

Baltkrievija ar "Rosatom" līdzdalību būvē atomstaciju Grodņas apgabalā, apmēram 50 km attālumā no Viļņas. Maija sākumā objekts saņēma kodoldegvielu pirmajam energoblokam.

Линии электропередач - Sputnik Latvija
Galīga kapitulācija: Lietuva atzinusi Latvijas tiesības pirkt enerģiju no BelAES

Lietuva iebilst pret projektu, apgalvo, ka BelAES "apdraud" Baltijas valstis, un iebilst pret objekta ražotās elektroenerģijas eksportu. Lietuva aicina kaimiņvalstis neiepirkt elektrību no AES.

Daudzi eksperti uzskata, ka Viļņas pretestība BelAES jautājumā saistīta nevis ar jautājuma tehnisko vai ekoloģisko aspektu vai drošību, bet gan ar "aizvainojumu" par Ignalinas AES zaudējumu un bažām zaudēt savas visnotaļ vājās pozīcijas enerģētikas tirgū.

Intervijā Sputnik Lietuva Zinātnisko pētījumu un pilsonisko iniciatīvu attīstības fonda "Osnovanije", eksperts kodolenerģētikas jautājumos Aleksejs Anpilogovs atzīmēja, ka atomstacija ir droša, turklāt Lietuvai patlaban nav atbalsta no Eiropas valstu puses BelAES jautājumā.

Ziņu lente
0