Lietuvas Seima deputāts ieteicis aizliegt "neuzticamās" 5G iekārtas

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasВышка мобильной связи стандарте LTE
Вышка мобильной связи стандарте LTE - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politiķis uzskata, ka dažus iekārtu ražotājus var ietekmēt valstis, kas rada draudus valsts nacionālajai drošībai.

RĪGA, 14. jūnijs - Sputnik. Partijas "Tēvijas savienība – Lietuvas Kristīgie demokrāti" loceklis Laurīns Kasčūns stāsta par "risku", ko nes 5G iekārtas no "neuzticamiem" ražotājiem, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz valsts parlamenta preses dienestu.

Preses konferences laikā Seima deputāts uzsvēra, ka nāktos noformulēt jaunu stratēģisko mērķi – nākamās desmitgades laikā nodrošināt valsts tehnoloģisko neatkarību no neuzticamiem ražotājiem.

"Tehnoloģijām mūsu dzīvē būs aizvien lielāka loma. Vienlaikus augošie drošības riski ir saistīti ar neuzticamu ražotāju tehnoloģiju lietošanu jomās, no kurām atkarīga valsts nacionālā drošība. Iespējams, to vislabāk ilustrē diskusijas par 5G infrastruktūras drošību. Taču problēma ir daudz plašāka – Lietuvas iestādes un Lietuvas partneri konstatē aizvien lielāku skaitu risku, kas saistīti ar neuzticamu tehnoloģiju lietošanu sensitīvos sektoros (piemēram, neuzticamas kameras vai programmatūra," uzskata Kasčūns.

Politiķis ierosināja aizliegt neuzticamu ražotāju informācijas un sakaru tehnoloģiju un iekārtu lietošanu objektos, kas saistīti ar nacionālo drošību un valsts institūcijām. Šī mērķa sasniegšanai deputāts iesaka četru posmu stratēģiju.

Viņaprāt, pirmkārt, ir jāpārskata nacionālās drošības stratēģija, papildinot draudu sarakstu ar riskiem, kas saistīti ar 5G drošību un nedrošu informācijas tehnoloģiju lietošanu nacionālai drošībai svarīgos objektos un valsts iestādēs.

Otrkārt, ir jāpapildina likums "Par apsardzi nacionālajai drošībai svarīgos objektos", iekļaujot tādu objektu sarakstā visus sakaru operatorus un 5G infrastruktūru, uzskata deputāts.

Социальная сеть Twitter - Sputnik Latvija
Twitter atzinies par lietotāju personas datu lietošanu bez atļaujas

Treškārt, jāatjauno kiberdrošības prasības kritiski svarīgas informācijas infrastruktūras operatoriem un nacionālajai drošībai svarīgiem objektiem, kā arī jāsastāda "neuzticamu ražotāju" saraksts, kuru iekārtas aizliegts izmantot minētajos objektos.

Ceturtkārt, jāizstrādā neuzticamu ražotāju novērtējuma metodika, kā arī neuzticamu ražotāju saraksta sastādīšanas un pārbaudes procedūra. Sarakstā jāiekļauj iekārtu ražotāji, kurus var ietekmēt valstis, kas rada draudus valsts nacionālajai drošībai, un as neatbilst Eiropas transatlantiskās integrācijas kritērijiem.

Iepriekš par "neuzticamiem" Kasčūns nosauca 5G iekārtu ražotājus no Ķīnas. Viņš vērsās pie ārlietu ministra Lina Linkēviča un aizsardzības ministra Raimunda Karobļa ar lūgumu atbalstīt ASV iniciatīvu 5G pārraides "tīra kanāla" radīšanai.

Orientālists, profesors, Orientālisma skolas vadītājs Andrejs Karņejevs intervijā Sputnik Lietuva atzīmēja, ka Baltijas valstis cenšas iztapt ASV, kas konkurē ar Ķīnu. Tāpēc Lietuva jau vairākkārt paudusi negatīvu attieksmi pret Ķīnas kompānijām un Pekinas politiku kopumā.

Ziņu lente
0