Pret ko iemainīja Baltijas vienotību: eksperts novērtēja BelAES izdevīgumu Latvijai

© фото из архива автораСергей Кондратьев
Сергей Кондратьев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai elektroenerģijas imports no Baltkrievijas AES var būt ļoti izdevīgs – atsevišķos mēnešos, kad republika kļūst par lielu importētāju, elektroenerģijas vērtība tai ir ārkārtīgi svarīga.

RĪGA, 10. jūnijs – Sputnik. Lietuvu neapmierina provizoriskā Baltijas valstu vienošanās par elektroenerģijas tirdzniecību ar trešajām valstīm līdz 2025. gadam, kad Latvija, Igaunija un Lietuva izies no BRELL. Dokumentā tiek atrunātas Rīgas un Tallinas tiesības iegādāties elektroenerģiju no Baltkrievijas AES un Viļņas tiesības atteikties no tās iegādes.

Lietuvai nav ko piedāvāt Latvijai un Igaunijai apmaiņā pret BelAES boikotēšanu, un diez vai kaimiņi atbalstīs Viļņu politiskās solidaritātes apsvērumu dēļ, paziņoja Sputnik Latvija Enerģētikas un finanšu institūta vecākais eksperts Sergejs Kondratjevs.

Линии электропередачи - Sputnik Latvija
Augustā BelAES pados strāvu tīklā, Baltija nav vienojusies par boikotu

"Lietuva nevar sniegt papildu preferences saviem kaimiņiem un padarīt savu piedāvājumu (par BelAES boikotēšanu – red.) ekonomiski pievilcīgāku. Latvija un Igaunija nepiekritīs ierobežojumiem tikai slavenās Baltijas solidaritātes labad, par kuru republikas atceras grūtās situācijās," paziņoja Kondratjevs.

Pēc eksperta sacītā, pat ja Rīga un Tallina nākotnē uzņemsies kaut ādas saistības attiecībā uz Baltkrievijas AES, sākumā tām ir jāsaprot, kā mainīsies elektroenerģijas vērtība reģionā līdz ar stacijas darbības uzsākšanu.

"Neapšaubāmi, abas valstis vadīsies pēc savām interesēm un bez kompensācijām no Lietuvas puses nepiekritīs juridiski saistošas vienošanās parakstīšanai. Latvijai elektroenerģijas imports no Baltkrievijas AES var būt ļoti izdevīgs – atsevišķos mēnešos, kad tā kļūst par lielu importētāju, elektroenerģijas vērtība tai ir ļoti svarīga," paskaidroja Beļajevs.

Atgādināsim, ka Baltkrievijas AES ar diviem reaktoriem VVER-1200 ar kopējo jaudu 2400 MW apmērā tiek būvēta pēc Krievijas projekta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. Jau kopš projekta pirmsākumiem Viļņa izvērtusi agresīvu kampaņu, apgalvojot, ka atomstacija nav droša un ir bīstama. Viļņa likumā atzina staciju par "draudu nacionālajai drošībai" un aicināja kaimiņvalstis boikotēt tās enerģiju.

Savukārt Minska vairākkārt uzsvērusi, ka AES tiek būvēta pilnā atbilstībā ar drošības normām un nenes nekādus riskus kaimiņvalstīm. Maijā stacijas laukumā tika ievesta kodoldegviela pirmajam energoblokam. Plānots, ka augustā tas tiks pieslēgts pie elektrotīkla.

Кондратьев: Литве нечего предложить Латвии взамен бойкота БелАЭС
Ziņu lente
0