Baltijas valstis nav pārliecinājušas Poliju – tā savas robežas neatvērs

© REUTERS/Kacper PempelМинистр иностранных дел Польши Яцек Чапутович
Министр иностранных дел Польши Яцек Чапутович - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija ir gatava izvērtēt iespēju atvērt robežas ar Baltijas valstīm, taču tikai pēc dažām nedēļām – patlaban valstij ir citas prioritātes.

RĪGA, 3. jūnijs — Sputnik. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ārlietu ministri nav panākuši no Polijas kolēģa solījumu tuvākajā laikā atvērt valsts robežas Baltijas valstu iedzīvotājiem, vēsta EER.

Vakar Edgars Rinkēvičs, Lins Linkēvičs, Urmass Reinsalu un Jaceks Čaputovičs pirmo reizi pēc vairākiem mēnešiem tikušies personīgi, ne video konferencē. Rinkēvičs savā lapā Twitter publicēja fotogrāfijas no "Baltijas kvarteta" pasteigas pa Tallinu – bez maskām un ievērojot divu metru distlanci.

​Kopīgais paziņojums par tikšanās rezultātiem publicēts Latvijas ĀM vietnē. Ministri apsprieda eirofondu palīdzību valstīm, kas cietušas Covid-19 rezultātā, "Triju jūru iniciatīvu", "Austrumu partnerību" un atslēgšanos no BRELL.

Tomēr savu galveno mērķi – panākt Polijas robežu atvēršanu – Baltijas valstu pārstāvji nav panākuši.

"Poliju tas (Baltijas valstu robežu savstarppēja atvēršana – red.) iedvesmo, taču mums ir citāda problēmu skala," Čaputovičs konstatēja preses konferencē.

Красивый вид на Старый город с верхней площадки - Sputnik Latvija
Poliju vēlas pievienot "Baltijas burbulim"

Viņš pievērsa klātesošo uzmanību situācijai kaimiņos – Vācijā un Čehijā. To robežas ik dienas šķērso desmitiem tūkstošu cilvēku. Politiķis norādīja, ka koronavīrusa izplatībkas līmenis Vācijā ir manāmi augstāks nekā Polijā, lai arī Polija ir atļāvusi darba migrāciju ES pilsoņiem.

Komentējot Polijas robežu iespējamo atvēršanu tūristiem, Čaputiovičs paskaidroja, ka tādu lēmumu varētu pieņemt vairāku nedēļu laikā.

"Ceru, ka tuvāko nedēļu laikā būs iespējams atcelt ierobežojumus tūristiem," viņs teica.

Bez tam Rinkēvičs preses konferencē pastāstīja, ka Latvija nolēmusi ieguldīt 20 miljonus eiro kopīgajā investīciju fondā "Triju jūru iniciatīvas" ietvaros. Iepriekš līdzīgu lēmumu pieņēma Igaunija. Reinsalu pastāstīja, ka šīs iemaksas ir svarīgas, lai panāktu, ka fonds saņems ASV apsolīto miljardu dolāru.

Ziņu lente
0