Igaunija sakarā ar krīzi samazinājusi iedzīvotājiem gāzes un elektroenerģijas cenas

© pixabayГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas varasiestādes uz diviem gadiem ieviesa atvieglojumus patērētāju maksājumiem par dabasgāzi un elektroenerģiju.

RĪGA, 2. maijs – Sputnik. Igaunijas varasiestādes no 1. maija divas reizes pazeminājušas akcīzes likmi dabasgāzei un vairāk nekā četras reizes elektroenerģijai sakarā ar koronavīrusa izraisīto ekonomisko krīzi, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Igaunijas Finanšu ministrijas preses dienesta paziņojumu.

"Ekonomiskās lejupslīdes dēļ iedzīvotāju ienākumi un kompāniju apgrozījums krīt, taču mājsaimniecību ikdienas izdevumi, tādus kā elektroenerģijas un gāzes rēķini, ir jāapmaksā. Lai labāk tiktu ar to galā, mēs esam samazinājuši gāzes un elektroenerģijas akcīzes uz diviem gadiem," tiek minēti finanšu ministra Martina Helmes vārdi.

No 2020. gada 1. maija līdz 2022 gada 30. aprīlim akcīzes likme dabasgāzei samazinās līdz 40 eiro no līdzšinējiem 79,14 eiro par tūkstoti kubikmetru, savukārt elektroenerģijas akcīzes likme – no 4,47 līdz 1 eiro par megavatstundu.

Dabasgāzes akcīzes likmes samazināšana nozīmē tās cenas samazinājumu iedzīvotājiem par 7,1%, precizē Finanšu ministrija. Tā kā Igaunijā māju apkurei, ūdens uzsildīšanai un ēdiena pagatavošanai dabasgāzi izmanto vairāk nekā 100 tūkstoši mājsaimniecību, pēc iestādes aprēķiniem, kopējie iedzīvotāju ietaupījumi sastādīs aptuveni 4,2 miljonus eiro gadā.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Covid-19 pandēmija nav pamats nodokļu celšanas atcelšanai: premjers paziņoja termiņus

Elektroenerģijas akcīze divus gadus paliks Eiropas Savienības minimāli atļautās likmes līmenī. Patērētājiem jaunā akcīze nozīmēs elektroenerģijas cenas samazinājumu par 3,1%.

Helme 11. martā paziņoja, ka Igaunijā sācies liela mēroga ekonomiskais kritums. Toreiz viņā pateica, ka republikas ekonomika ir iegājusi straujas lejupslīdes fāzē, kas tempa ziņā ir salīdzināma ar 2008. gada krīzi.

Igaunijas valdība saistībā ar koronavīrusa uzliesmojumu 12. martā ieviesa ārkārtējo stāvokli līdz 1. maijam, un pēcāk pieņēma lēmumu pagarināt to līdz 17. maijam. Valstī ir slēgtas skolas, muzeji un kinoteātri, sporta zāles un baseini, dienas centri un bērnu spēļu istabas; atcelti masveida pasākumi. Saskaņā Igaunijas Veselības ministrijas datiem par 1. maiju, Igaunijā ir atklāti 1684 koronavīrusa inficēšanās gadījumi, 52 cilvēki ir miruši.

Ziņu lente
0