Baltijas valstis vienojušās koordinēt savas darbības cīņā ar Covid-19

© Foto : VALSTYBĖS SIENOS APSAUGOS TARNYBAЛитовские пограничники
Литовские пограничники - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nākamnedēļ Baltijas valstu valdību vadītāji izskatīs jautājumu par savstarpējo valstu robežu atvēršanu maija vidū.

RĪGA, 30. aprīlis – Sputnik. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ārlietu ministri apsprieda videokonferencē jautājumu par satiksmes atvēršanu starp valstīm un Baltijas valstu sadarbību, vēsta LSM.lv.

Tikšanās dalībnieki saskaņoja galvenos trīspusējo pārrunu jautājumu. ĀM vadītāji nolēma, ka ierobežojumu atcelšanas problēma ir jārisina veselības ministriem, savukārt Baltijas valstu augstākās amatpersonas uzsāks konsultācijas par koordinētu pieeju nākamās nedēļas sākumā. Nākošais ārlietu ministru pārrunu raunds notiks 8. maijā.

​"Vienojāmies pēc iespējas vairāk apmainīties ar informāciju un koordinēt to pasākumu apjomu, ko katra valsts veic, pārskatot noteiktos ierobežojumus, maksimāli saskaņojot tos laikā un telpā," pastāstīja Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs.

Viņš atzīmēja, ka Baltijas valstīm ir pietiekami daudz atšķirību ierobežojumu ziņā. Piemēram, Latvijā ārkārtējās situācijas režīma periodā turpina strādāt kafejnīcas un restorāni. Lietuvā tie tika atvērti vien nesen.

Пассажиры поезда Киев-Рига готовятся пройти экспресс тест на коронавирус - Sputnik Latvija
Latvijā noteikts otrā Covid-19 saslimšanas viļņa periods

Runājot par robežām, Rinkēvičs uzsvēra, ka no Latvijas puses robežas ar Lietuvu un Igauniju tehniski ir atvērtas.

"Mums īsti nav jālemj par iekšējo Eiropas Savienības robežu atvēršanu, kas ir aktuāli mūsu kolēģiem. Mēs esam ieinteresēti, lai tādas darbības notiktu koordinēti. Nebūtu pieļaujama situācija, ka, lemjot par ierobežojumu atcelšanu, Latvijas pilsonis iebrauc Lietuvā uz dažām stundām, bet viņam obligāti divas nedēļas ir jāpavada karantīnā," sacīja viņš.

Pēc viņa teiktā, labs modelis ir izveidojies Valkā un Valgā, kur iedzīvotāji var turpināt strādāt dažādās valstīs, pateicoties kam tika atrisināta asa problēma.

Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu pateicās Latvijai un Lietuvai par ciešu sadarbību visas krīzes garumā, raksta Postimees.

"Ciešs kontakts un efektīva Baltijas valstu sadarbība mums bija ārkārtīgi nepieciešama Covid-19 krīzē. Savstarpēji lēmumi par pakāpenisku ierobežojumu mazināšanu ir svarīgi, lai no jauna padarītu iespējamu pārrobežas kustību, nodrošinot turpmākās vīrusa izplatības novēršanas pasākumus," uzsvēra Reinsalu.

Тесты на коронавирус - Sputnik Latvija
Covid-19 testēšanas paplašināšana Latvijā neuzrāda saslimušo skaita pieaugumu

Robežas starp Baltijas valstīm var tikt atvērtas maija vidū, paziņoja Lietuvas ĀM vadītājs Lins Linkēvičs.

Pēc viņa sacītā, epidemioloģiskā situācija "ar noteiktām niansēm" valstīs ir līdzīga, un karantīnas termiņi ir noteikti līdzīgiem periodiem, kas ļauj pamatoti rosināt jautājumu par robežu atvēršanu.

"Mums tas ilgs līdz 11. maijam, Latvijā – līdz 12. maijam, Igaunijā – līdz 17. maijam. Ļoti līdzīga situācija. Es domāju, ka mēs esam uzsākuši ļoti konkrētu koordinētu darbu, lai izietu no šīs situācijas pēc iespējas saskaņotāk," sacīja Linkēvičs.

Nākamās nedēļas sākumā jautājums par robežu atvēršanu ir jāizskata arī Baltijas valstu veselības ministriem.

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis preses konferencē paziņoja, ka Baltijas valstu valdību vadītājiem ir jāpieņem lēmums par robežu atvēršanu 6. maijā.

Ziņu lente
0