Igaunijā aizturēts 13 gadus vecs starptautiska neonacistu grupējuma vadītājs

© RAIGO PAJULA / AFPПолиция Эстонии
Полиция Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grupējuma dalībnieki publiskoja spridzekļu izgatavošanas instrukcijas un padomus par ieroču modifikācijām un iegādi, vēsta Igaunijas Drošības policija.

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Igaunijas Drošības policija (KaPo) aizturējusi starptautiska neonacistiska grupējuma Feuerkrieg Division (FKD) dibinātāju un vadītāju, taču viņa arests nav pieļaujams – tas ir 13 gadus vecs skolnieks no nelielas pilsētiņas Igaunijā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Eesti Ekspress.

"KaPo aizturēja 13 gadus vecu skolēnu, kurš internetā darbojās ar lietotājvārdu Commander šī gada janvārī. Zēns dzīvo nelielā pilsētiņā, apmeklē skolu, viņa sekmes ir normālas. Pēdējos mēnešos grupējuma locekļi arestēti vairākās valstīs, tomēr Igaunijā nepilngadīgie nenes juridisku atbildību, un policija nevar viņu arestēt," teikts publikācijā.

За радикалов с Украины пришлось краснеть даже латышским националистам - Sputnik Latvija
Viss ļaunums ir tīmeklī: VVD nav atradusi Latvijā vērā ņemamas radikālās organizācijas

Saskaņā ar Eesti Ekspress datiem, visa FKD vadība notika tiešsaistē, tāpēc "Komandierim" viegli izdevās slēpt savu personību. Sarakste internetā ļauj secināt, ka tikai daži grupējuma locekļi bija vecāki par 20 gadiem. Lielākā daļa, domājams, ir jaunāki, daži viņu vidū pat nav pilngadīgi. Grupējuma mērogs ir iespaidīgs: ASV, Lielbritānija, Kanāda, Vācija, Lietuva, Polija, Horvātija, Nīderlande, Latvija, Igaunija un vairākas citas valsts.

Izdevums pastāstīja, ka lielākā daļa sarunu tiešsaistē bija tikai fantāzijas, taču kopaina nav tik nevainīga. Piemēram, grupējuma dalībnieki publiskoja spridzekļu izgatavošanas instrukcijas un padomus par ieroču modifikācijām un iegādi. FKD darbības galvenā joma bija propagandisku plakātu un bukletu izplatīšana.

Grupējuma locekļu sarakste rāda, ka viņi uzskatīja par saviem ienaidniekiem gandrīz visus un ierosināja nošaut policistus, politiķus, ebrejus, libertariāņus, konservatorus, komunistus, liberāļus, nēģerus, homoseksuālistus un transseksuāļus.

KaPo biroja vadītājs Alars Ridamē konstatēja, ka radikalizācija internetā ir plaša sabiedriskā problēma un globāla parādība, "kuras novēršanai mēs cieši sadarbojamies ar kolēģiem ārvalstīs".

"Cilvēki ar tamlīdzīgiem radikāliem uzskatiem kontaktējas starptautiskā līmenī, tas ir vispārzināms fakts. Drošības policija ir informēta un pārbauda tīmeklī publicēto informāciju par Igaunijas iedzīvotāju dalību radikāļu virtuālajā saziņā. Ja pastāv draudi, mēs iejaucamies, lai novērstu ļaunāko. Tā, kā notika šajā gadījumā," Ridamē atklāja izdevumam Eesti Ekspress.

Pēc viņa domām, Igaunijā neviena vardarbīgā radikālisma forma negūst plašu sabiedrisko atbalstu. "Tomēr nevar izslēgt draudus, ko rada atsevišķas personības," piebilda Ridamē.

Ziņu lente
0