Ignalinas AES izsludinājusi iepirkumu radioaktīvo atkritumu glabātavas būvdarbiem

© Sputnik / Владислав АдамовскийИгналинская АЭС
Игналинская АЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Glabātavu veidos trīs dzelzbetona moduļi, kuros būs iespējams uzglabāt līdz simt tūkstošus kubikmetru atkritumu.

RĪGA, 1. marts - Sputnik. Ignalinas AES izsludinājusi iepirkumu radioaktīvo atkritumu glabātavas būvdarbiem, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz kompānijas preses dienestu.

IAES izsludināja konkursu 28.martā, piedāvājumi tiek gaidīti līdz 30.jūnijam. Glabātavu zema un vidēja līmeņa īsperioda radioaktīvajiem atkritumiem veidos trīs dzelzbetona moduļi, kuros būs iespējams uzglabāt līdz simt tūkstošus kubikmetru atkritumu, kas tiks ieslēgti betona konteineros.

Президент фонда Основание Алексей Анпилогов  - Sputnik Latvija
Eksperts: Baltija dzīvoja kā sienāzis no fabulas un nokļuvusi pasakā – pie sasistas siles

Atkritumi tiks izvietoti glabātavā uz visu IAES ekspluatācijas pārtraukšanas laiku līdz 2038.gadam. Iepirkums  ietvers visas glabātavas infrastruktūras būvdarbus un divus no trim ieplānotajiem pagraba moduļiem. Tādas glabātavas darbojas daudzās pasaules valstīs, kur attīstās atomenerģētika (Spānija, Francija, Slovākija, Lielbritānija, Zviedrija, Krievija, Japāna, ASV u.c.), un līdzīgi projekti patlaban tiek izstrādāti Beļģijā, Lietuvā un citās valstīs.

IAES sāks glabātavas ekspluatāciju pēc valsts Atomenerģētikas drošības inspekcijas atļaujas, kas konstatēs, ka visas tehnoloģiskās iekārtas funkcionē normāli. To plānots paveikt 2024.gadā. Projektu finansē Eiropas Savienība.

Ignalinas AES

Ignalinas atomelektrostacija tika slēgta 2009.gadā pēc ES prasības. Pēc tam sākās darbi tās ekspluatācijas pārtraukšanai. Daudzi eksperti atzīmēja, ka stacijas slēgšanas rezultātā jūtami pieauga elektroenerģijas cenas Lietuvā, kā arī kritās valsts ekonomikas konkurētspēja.

Demontāžas darbus plānots pabeigt līdz 2038.gadam. IAES izvešanu no ekspluatācijas pavada korupcijas skandāli. Pēdējos gados Ignalinā mainījušies vairāki direktori, viens no viņiem tiek turēts aizdomās par elektrostacijas īpašumu nelikumīgu pārdošanu.

Ziņu lente
0