Lietuvas prezidents nodēvējis BelAES par "mūsdienu Černobiļu"

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasСтроящаяся БелАЭС
Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas valsts vadītājs lauza galvu par to, vai pēc traģēdijas Černobiļas AES ar laiku apgūta pareizā mācība.

RĪGA, 7. marts – Sputnik. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda nosaucis Baltkrievijas jauno atomelektrostaciju par "mūsdienu Černobiļu", vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz prezidenta pils preses dienestu.

"Aiz katras traģēdijas slēpjas traģiski cilvēku likteņi. Vai mēs protam novērtēt sāpīgo pieredzi un gūt no tās pareizo mācību? Lietuvai kaimiņos, Baltkrievijā, norit mūsdienu Černobiļas – Baltkrievijas AES būvdarbi Astravjecā. Tie ir draudi ne tikai Lietuvai, bet arī visai Eiropas Savienībai kopumā," paziņoja Lietuvas līderis, tiekoties ar Nobela prēmijas laureāti literatūrā, baltkrievu rakstnieci Svetlanu Aleksijeviču.

Viņš pateicās rakstniecei par radošo ieguldījumu, kā arī atgādināja par "vēsturiskās atmiņas saglabāšanas" nozīmi un "vēstures pārrakstīšanas" draudiem.

Aleksijevča ir grāmatas "Černobiļas lūgšana" autore. 2015.gadā rakstniece kļuva par Nobela prēmjas laureāti. Daži viņas darba fragmenti tika izmantoti populārajā miniseriālā "Černobiļa", kas daļēji tika filmēts Lietuvā.

Avārija Černobiļas AES tiek uzskatīta par lielāko atomenerģētikas vēsturē. Tā notika Ukrainas PSR teritorijā netālu no Pripetes pilsētas. Avārijas seku likvidācijā piedalījās vairāk nekā 600 tūkstoši cilvēku.

Baltkrievijas AES

Baltkrievija ar Krievijas korporācijas "Rosatom" palīdzību būvē  atomelektrostaciju Grodņas apgabalā, aptuveni 50 kilometru attālumā no Viļņas. Lietuvas valdība ir ļoti neapmierināta ar vietas izvēli AES.

Строительство Белорусской АЭС - Sputnik Latvija
Latvijai par 50% dārgāk: cik Baltijas valstīm izmaksā elektrība no Baltkrievijas

Jau kopš projekta pastāvēšanas sākuma Lietuva pret to kategoriski iebilst, apsūdz Minsku par "nedrošu celtniecību" un ziņo, ka BelAES apdraud Baltijas republiku.

Turklāt Viļņa iebilst pret objekta ražotās enerģijas eksportu. Šoziem Lietuvā tika pieņemts likums, kas paredz: elektrība no BelAES nevar nonākt republikas tirgū.

Minska atspēko visas apsūdzības un atzīmē, ka Lietuvas izteikumi ir politizēti. Pie tam Baltkrievija uzsver, ka visas drošības normas tiek ievērotas – par to liecina kodoldrošības starptautisko struktūru atskaites.

Ziņu lente
0