Lietuviešu ārsts iesaka: iedzīvotājiem nav jākrīt panikā un jāpērk griķi

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasГречневая крупа
Гречневая крупа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viļņas universitātes klīniskās slimnīcas ārsts norādīja, ka jaunas slimības uzliesmojuma apstākļos vispirms ir jāparūpējas par veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību.

RĪGA, 2. marts – Sputnik. Cilvēkiem nevajag krist panikā un pirkt pārtiku un saimniecības preces, piemēram, griķus un tualetes papīru, neskatoties pat uz koronavīrusa uzliesmojumiem dažādās valstīs, vēsta Sputnik Lietuva.

Человек в защитной маске сидит на рынке - Sputnik Latvija
Nebaidieties no koronavīrusa un brauciet uz laukiem: ārsti Latvijā lūdz nezvanīt velti

Šādu padomu savā lapā Facebook devis Viļņas universitātes klīniskās slimnīcas Santaros ārsts, Viļņas universitātes Medicīnas fakultātes darbinieks Vitauts Kasulēvičs.

Ceturtdien Lietuvā tika izsludināta ārkārtas situācija, piektdien noskaidrojās, ka valstī fiksēts pirmais koronavīrusa infekcijas gadījums – saslimusi sieviete Šauļos. Viņa nogādāta vietējā slimnīcā un izolēta.

Ņemot vērā šo situāciju, iedzīvotāji dažādās Lietuvas pilsētās metās uz veikaliem un sāka iepirkt produktus un preces, ko iespējams uzglabāt "priekšdienām". Sociālajos tīklos parādījās liels skaits joku šajā kontekstā.

Kasulēvičs atgādināja, ka Uhaņā - pilsētā Ķīnā, kur novērots pirmais koronavīrusa uzliesmojums, ar 11 miljoniem iedzīvotāju, cilvēki gan ir miruši, taču no jaunās slimības, nevis bada nāvē. Ja bada nav Ķīnā ar tās milzīgo iedzīvotāju skaitu, tas nav sagaidāms arī Eiropā.

"Iespējams būs labāk ieguldīt līdzekļus pārtikas produktu kvalitātes pārbaudēs un uzkopšanas telpās, nevis pirkt villas Nicā," norādīja speciālists. Iespējams, viņš ar to domāja peļņu, ko šajās dienās saņem tirdzniecības tīklu īpašnieki un ražotāji.

Tāpat Kasulēvičs akcentēja, ka patiesas epidēmijas apstākļos saslimušajiem visvairāk būs vajadzīga neatliekamā palīdzība, ārsti un slimnīcas. Tāpēc pirmais, ko vajadzētu darīt šajā situācijā, ir apmaksāt obligāto medicīnisko apdrošināšanu.

"Griķi būs vajadzīgi pavisam nelielā daudzumā. Tāpēc nepērciet vairāk kā kilogramu ģimenei – ar to pietiks līdz maijam, jo pārējo jūs izmetīsiet," uzskata speciālists.

Jaunākie dati liecina, ka saslimušo skaits kontinentālajā Ķīnā sasniedzis 79,2 tūkstošus cilvēku, 2935 ir miruši, izārstējušies vairāk nekā 39 tūkstoši. Saskaņā ar PVO datiem aiz Ķīnas robežām vīruss fiksēts 51 valstī, ar to inficējies 4691 cilvēks, miruši 67 cilvēki.

Ziņu lente
0