Eksperts: Lietuvai jāsaprot, ka tā rada draudus Krievijas nacionālajai drošībai

© Sputnik / Александр НатрускинАналитик Центра общественно-политических исследований "Русская Балтика" Александр Носович
Аналитик Центра общественно-политических исследований Русская Балтика Александр Носович - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kravu un pasažieru tranzīts uz Kaļiņingradu ir Krievijas nacionālās drošības jautājums, un Maskavai radīsies nopietni jautājumi Viļņai, ja Lietuva atteiksies pildīt savas saistības.

RĪGA, 22. februāris – Sputnik. Krievijas iedzīvotāju iespējas apmeklēt Kaļiņingradas apgabalu caur Lietuvu var sarežģīties, paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs. Pēc viņa domām, tas saistīts ar līdzekļu apjomu, kas tiek piešķirti ES budžetā vienkāršotas tranzīta shēmas īstenošanai.

Фирменный поезд Янтарь, следующий по маршруту Москва-Калининград, на Южном вокзале Калининграда - Sputnik Latvija
Lietuva nav tik bagāta, lai palīdzētu Kaļiņingradai: Viļņa draud ar tranzīta problēmām

Garantēta iespēja Krievijas pilsoņiem apmeklēt Kaļiņingradu ceļā caur Lietuvas teritoriju, bija viens no noteikumiem Baltijas valstij, iestājoties Eiropas Savienībā, atgādināja ekonomists un politikas analītiķis Aleksandrs Nosovičs.

"Šo vienošanos slēdza Krievijas Federācija un Eiropas Savienība. Mēģinot šantažēt Maskavu un Briseli ar šo jautājumu, Lietuva pārkāps pamata vienošanās, kas to padarījušas par Eiropas bloka valsti. Pēc tam Briselei parādīsies pamats uzdot jautājumu par Lietuvas neatbilstību dalībai ES," teica Nosovičs sarunā ar Sputnik Lietuva.

Eksperts atgādināja, ka arī Krievija vēlēsies uzdot dažus jautājumus Lietuvai, kas pārkāpj savas starptautiskās saistības.

"Jautājums par kravu un pasažieru tranzītu un Kaļiņingradu ir Krievijas nacionālās drošības jautājums. Ja Lietuva centīsies kavēt netraucēto tranzītu, to sagaida sekas pēc kaitējuma Krievijas nacionālajai drošībai," paskaidroja Nosovičs.

Analītiķis uzsvēra, ka Viļņai ir ļoti skaidri jāapzinās, ka šajā aspektā tai ir darīšana ne tikai ar Briseli, bet arī ar Maskavu – Lietuvai gaidāmas sekas gan austrumos, gan rietumos.

ES piešķir līdzekļus vienkāršotas tranzīta shēmas īstenošanai KF pilsoņu braucieniem uz Kaļiņingradas apgabalu un atpakaļ. 2021.-2027.gg. budžeta periodā Eiropas Padomes prezidents Šarls Mišels ierosināja piešķirt tranzīta programmai 139 miljonus eiro, Lietuva pieprasa 215 miljonus.

Ziņu lente
0