Lietuva nav tik bagāta, lai palīdzētu Kaļiņingradai: Viļņa draud ar tranzīta problēmām

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasФирменный поезд "Янтарь", следующий по маршруту Москва-Калининград, на Южном вокзале Калининграда
Фирменный поезд Янтарь, следующий по маршруту Москва-Калининград, на Южном вокзале Калининграда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva vēlas panākt, lai ES ilggadējā budžetā Kaļiņingradas tranzīta programmai tiktu piešķirti 215 miljoni eiro, taču Eiropas Komisija piedāvā tikai 139 miljonus.

RĪGA, 22. februāris — Sputnik. Krievijas iedzīvotāju iespējas apmeklēt Kaļiņingradas apgabalu caur Lietuvu būs apgrūtinātas, ja ES budžetā vienkāršotas tranzīta shēmas īstenošanai tiks piešķirti mazāki līdzekļi, nekā pieprasa Viļņa, brīdināja Lietuvas Ārlietu ministrija.

Kad Lietuva iestājās Eiropas Savienībā, tika saskaņota shēma, saskaņā ar kuru Krievijas pilsoņi varēs ceļot vilcienā no Krievijas pamata teritorijas uz Kaļiņingradas apgabalu un atpakaļ vienkāršotā kārtībā. Konsulāta darbinieki izsniedz tranzīta dokumentus pasažieriem jau vilcienā. Brisele piešķir līdzekļus programmas īstenošanai.

2021.-2027. gg. budžeta periodā Eiropas Komisija un Eiropas Padomes prezidents Šarls Mišels ierosināja piešķirt tranzīta programmai 139 miljonus eiro. Lietuva pieprasa 215 miljonus un brīdina, ka KF pilsoņu braucieni uz Kaļiņingradas apgabalu var kļūt sarežģītāki, ja pieprasītais finansējums netiks saņemts.

Паром компании Silja Line - Sputnik Latvija
Baltiju uztrauc Krievijas elektroniskās vīzas

"Lietuva godīgi pilda ES un Krievijas vienošanos, taču ES ilggadējās finansiālās perspektīvas daļas sarukums patiešām sarežģīs tranzīta shēmas īstenošanu – KF pilsoņu iespējas doties uz Kaļiņingradas apgabalu un izbraukt no tā," paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs, kuru citēja LRT.

Iepriekš Lietuvas prezidents Gitans Nausēda jau informēja par savu nodomu pieprasīt atbilstošo finansējumu Kaļiņingradas programmai, un apliecināja, ka valsts rīkosies ar atbildības sajūtu.

Taujāts, vai iespējama vienkāršotā tranzīta apturēšana uz noteiktu laiku, ja Lietuva nesaņems visu pieprasīto finansējumu, viņš atbildēja: "Neuzskatīsim Lietuvu par neuzticamu un bravūru partneri. Mēs esam atbildīgs ES loceklis, un mēs noteikti atbildīgi pildīsim savas saistības." Tomēr vienlaikus Lietuva izvirza savas prasības, kas saistītas ar noteiktu funkciju finansēšanu, viņš piebilda.

"Lietuva nav tik bagāta valsts, lai par saviem līdzekļiem finansētu ES kopīgās vajadzības," noslēgumā piebilda prezidents.

Ziņu lente
0