Klaipēdas osta izlējusi Kuršu līcī notekūdeņus ar dzīvsudrabu, vēsta mediji

© Sputnik / Денис КишиневскийТерминал СПГ в Клайпеде, архивное фото
Терминал СПГ в Клайпеде, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pie tam osta tikai šī gada sākumā saņēma atļauju bīstamās vielas izmešiem.

RĪGA, 21. februāris – Sputnik. Klaipēdas osta septiņus gadus izlējusi Kuršu līcī notekūdeņus ar dzīvsudrabu, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz izdevumu "Ekspress-nedeļa".

Lietuvas mediji vēsta, ka ostai varētu draudēt sods par nelikumīgu darbību. Atzīmēts, ka ostai nav bijis attiecīgās atļaujas.

Сбор парафина на Куршской косе в Литве - Sputnik Latvija
Lietuvā paziņoja par Kuršu strēles piesārņojumu ar parafīnu

Žurnālisti uzzināja, ka piesārņotā grunts no Malku līča, kas glabājas Smeltes pussalā, uzkrājusies tur kopš PSRS laikiem. Līcī tika nolaists no šīs grunts atdalīts ūdens.

Bīstamo dūņu laukums pastāv kopš 2013.gada. Ekologi pirmo reizi paņēma anaīzes tikai pērnā gada maijā un septembrī. Noskaidrojās, ka grunts satur dzīvsudrabu, taču pieļaujamā daudzumā. Tomēr ostas direkcijai draud sods par administratīvu likumpārkāpumu, jo atļauju bīstamās vielas piesārņojošajiem izmešiem osta saņēmusi tikai šī gada sākumā.

Klaipedas ostas direkcijas ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs Vidmants Paukšte paziņoja, ka dūņu smēlēji satur nevis notekūdeņus, bet gan ūdeni no Kuršu līča.

Iepriekš skandālā izrādījās iesaistīts Lietuvas uzņēmums "Grigeo Klaipėda", kas nometa notekūdeņus Kuršu līcī. Uzņēmums nodarījis nopietnu kaitējumu apkārtējai videi. Patlaban turpinās izmeklēšana.

Jāpiebilst, ka iepriekš Lietuva informēja, ka Kuršu strēles pludmales ir piesārņotas ar parafīnu.

Ziņu lente
0