Politologs: Igaunijas loģika robežu jautājumā var iedzīt pasauli haosā

© Foto : МПГУЭксперт Владимир Шаповалов
Эксперт Владимир Шаповалов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja katra valsts izvirzīs pretenzijas kaimiņvalstīm no šī viedokļa, sagrūs suverēno valstu atzīto robežu sistēma, uzskata politologs Vladimirs Šapovalovs.

RĪGA, 21. februāris – Sputnik. Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass paziņoja, ka pašreizējā koalīcijas valdībā pastāv dažādi viedokļi jautājumā par robežu līguma ratifikāciju ar Krieviju. Par to vēstīja portāls ERR.

Taču, konstatēja Igaunijas Ministru kabineta vadītājs, ja Krievija vēlas apspriest robežu līgumu, Tallina šo ierosinājumu atbalstīs.

Maskavas valsts pedagoģijas universitātes Vēstures un politikas institūta direktora vietnieks politologs Vladimirs Šapovalovs intervijā Sputnik Lietuva norādīja, ka vispirms Tallinai ir jāatsakās no teritoriālajām pretenzijām pret Krieviju. Tikai pēc tam būs iespējams atbloķēt procesu un sākt robežlīguma ratifikāciju.

"Igaunijas teritoriālās pretenzijas nav pamatotas ne mazākajā mērā, jo šajās Krievijas zemēs Igaunijas pilsoņi nedzīvo, šī zeme ir Krievijas neatņemama daļa, vēsturiskās reminiscences šajā gadījumā no starptautisko tiesību viedokļa ir niecīgas. (..) Patiesībā tas var būt ārkārtīgi bstami no visas starptautisko attiecību sistēmas viedokļa. Iedomājieties tikai: katra valsts, katra tauta var atrast sev ērtu punktu vēsturiskajā retrospektīvā un no šī viedokļa izvirzīt pretenzijas kaimiņvalstīm," viņš atzīmēja.

Eksperts uzskata, ka šajā gadījumā suverēno valstu atzīto robežu sistēma sagrūs un pasaule iegrims haosā.

"Turklāt šeit ir absolūti paradoksāla situācija. No vienas puses, Igaunija kliedz, ka Krievija vēlas uzbrukt mazajai Igaunijai, bet no otras puses, nevēlas parakstīt līgumu par robežām, tādējādi atstājot atvērtu teritoriālo jautajumu, kaut arī ievērojama daļa Igaunijas ir teritorija, kas vēsturiski vienmēr piederējusi Krievijai un kurā kompakti dzīvo krievvalodīgie iedzīvotāji," atgādināja politologs.

Шаповалов объяснил, чем опасны территориальные претензии Эстонии к РФ
Ziņu lente
0