Lietuvas specdienesti uzskata Krieviju par lielāko apdraudējuma faktoru

© Sputnik / Aleksey Druzhinin / Pāriet pie mediju bankasКупола храма Василия Блаженного на Красной площади в Москве
Купола храма Василия Блаженного на Красной площади в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slepenie dienesti izanalizējuši riskus militārās, informatīvās, enerģētiskās un kiberdrošības jomās.

RĪGA, 4. februāris – Sputnik. Lietuvas Valsts drošības departaments sadarbībā ar Aizsardzības ministrijas Otrā departamenta operatīvajiem dienestiem publicējuši ikgadējo atskaiti, kur nosaukuši Krieviju par "lielāko apdraudējumu Lietuvai un tās ārpolitikai". Pārskats publicēts VDD mājaslapā, vēsta Sputnik Lietuva.

Dokumentā atzīmēts, ka Krievija "pastāvīgi pastiprina savus konvencionālos un kodolspēkus, attīsta jaunu bruņojumu un organizē vērienīgas mācības". Krievijas militārais potenciāls un "ātrs, centralizēts lēmumu pieņemšanas process Kremlī" dāvā Maskavai "nopietnas priekšrocības" salīdzinājumā ar Lietuvu un citām kaimiņvalstīm.

Specdienesti apgalvo, ka "lielākos draudus Lietuvai" izlūkošanas darbības jomā tāpat sagādājuši Krievijas izlūkošanas un drošības dienesti, kuri "sadarbojas" ar Baltkrievijas dienestiem.

"Elektronisko vīzu sistēma braucieniem uz Kaļiņingradu un Sanktpēterburgu palīdz Krievijas specdienestiem savākt informāciju par atbraucošajiem tūristiem un sameklēt vervēšanai piemērotus objektus. Līdztekus ar Lietuvu saistītas informācijas vākšanai Krievijas specdienesti cenšas izplatīt ietekmi pāri robežām caur Krievijas tautiešu kopienām Lietuvā," apgalvo pārskata autori.

Bez tam Krievija un Ķīna nodēvētas par lielākajiem draudiem Lietuvai kiberdrošības un informācijas sistēmu jomā. Pārskata autori apgalvo, ka "Krievijas izlūki" var organizēt Lietuvas kiberizspiegošanu.

"Informatīvās telpas jomā Krievijas propagandas un vēsturiskās politikas galvenais mērķis ir notikumi, uz kuriem balstās Lietuvas valstiskums un pretošanās padomjui okupācijai. Šī iemesla dēļ Kremlis ar propagandas palīdzību cenšas pārliecināt vietējo un pašmāju auditoriju par to, ka "13.janvāra lieta" bija politisko ieslodzīto netaisnīga vajāšana".

Ziņu lente
0