Moldovas bijušais vicepremjers atklāja, kā reiz sajaucis Lietuvas un Latvijas vēstniekus

© Sputnik / Sergey MelkonovПрибалтика на карте Европы
Прибалтика на карте Европы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politiķis uzskata, ka tamlīdzīgas neveiklas situācijas gadās bieži un pats galvenais ir neapjukt un atrast izeju no situācijas.

RĪGA, 27. janvāris – Sputnik. Moldovas bijušais vicepremjers Aleksandrs Muravskis pastāstījis, kā viņš reiz sajaucis Lietuvas un Latvijas vēsrniekus un atradis izeju no situācijas. Neveiklo stāvokli viņš aprakstīja savā lapā Facebook.

Politiķis atcerējās, ka incidents noticis 1999.gadā, kad viņš ieņēma vicepremjera amatu.

"Manas rumāņu valodas zināšanas arī tagad nebūt nav ideālas, bet tolaik es vēl tikai spēru pirmos soļus. Vēl joprojām neesmu panācis prasmi automātiski atšķirt Latviju – Letonia un Lietuvu – Lituania. Kur nu vēl toreiz," viņš stāstīja.

Muravskis atcerējās, ka sarunā ar Latvijas vēstnieku paziņojis: Moldovu "ļoti interesē Lituaniei pieredze privatizācijā, it īpaši telekomunikāciju".

"Un te ieraudzīju, ka pēc tulkojuma mainās mana sarunbiedra sejas izteiksme. Šajā brīdī palīgs man pasniedza zīmīti, kurā teikts, ka tas ir Letoniei vēstnieks. Laika pārdomām nebija, un es metu kūleni. Lūk, ko es teicu: "Vēstnieka kungs, redzu, ka esat pārsteigts, kāpēc es jums vaicāju par Lietuvu. Vienkārši ez zinu, ka jūs, tāpat kā mēs, pētāt telekomunikāciju privatizācijas iespējas (tā bija patiesība). Lietuva to jau ir paveikusi, turklāt ļoti sekmīgi. Domāju, ka jūs, kā Lietuvas kaimiņvalsts vēstnieks, par to zināt vairāk nekā es, un priecāšos uzzināt jūsu viedokli. Kas attiecas uz Moldovas Republikas attiecībām ar Latviju, jāsaka, ka tās aptver plašu spektru, ko aicinu jūs apspriest," atcerējās bijušais vicepremjers.

Politiķis pastāstīja, ka tālāk pārrunas ritēja pa pareizo ceļu un pie šampanieša glāzes vicepremjers un vēstnieks "kļuva par labiem draugiem".

Muravskis piezīmēja, ka tamlīdzīgas neveiklas situācijas gadās bieži un pats galvenais ir neapjukt un atrast izeju no situācijas.

Пресс-секретарь президента Украины Владимира Зеленского Юлия Мендель, архивное фото - Sputnik Latvija
Zeļenska preses sekretāre sajauca Lietuvu ar Latviju

Lietuvu un Latviju bieži sajauc dažādu valstu amatpersonas un plašsaziņas līdzekļi. Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis pauda pārliecību, ka tas notiek dažu cilvēku slikto ģeogrāfijas zināšanu dēļ. Viņš teica, ka nereti saņēmis Lietuvas vēstniecībai adresēto pastu, strādājot par vēstnieku citās valstīs.

Pērnā gada septembrī BBC ziņu dienests savā vietnē Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča komentāru papildināja ar viņa Lietuvas kolēģa Lina Linkēviča fotogrāfiju.

Arī Ukrainas prezidenta Vladimira Zeļenska administrācija ir pieļāvusi līdzīgu kļūdu – prezidenta preses sekretāre Jūlija Mendele nosauca Lietuvu par Latviju savā publikācijā sociālajā tīklā par komandējumu, bet oktobrī lietotāji informēja par kļūdu pasākumu aprakstā prezidenta administrācijas oficiālajā lapā Facebook. Speciālists darbā ar sociālajiem tīkliem, kurš Latviju nosauca par "Lietuvas Republiku" saņēma sodu un ģeogrāfijas atlasu dāvanā.

Ziņu lente
0