Lietuvas Seimā piedāvāja atteikties no "padomju" ceļa zīmēm

© Sputnik / Sergey MelkonovПервый снег в Риге
Первый снег в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas deputāts paziņoja, ka ceļa zīmju dēļ, kas netika mainītas pēdējo 30 gadu laikā, valsts atrodas PSRS ietekmes varā.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. Lietuvas Seimā aicināja transporta un komunikāciju ministru Jaroslavu Narkeviču nomainīt visas ceļa zīmes, kas nav mainītas kopš padomju laikiem, vēsta Sputnik Lietuva.

Девушка в майке с надписью USSR компании Adidas - Sputnik Latvija
Lietuva pieprasa Adidas garantijas – kompānijai jāatsakās no apģērba ar PSRS simboliku

"Brīvās Lietuvas 30 gados Lietuvas ceļa zīmju dizains ir maz mainījies un praktiski neatšķiras no tā, kurš tika izmantots Padomju Savienībā, un tas joprojām tiek lietots Krievijā, Baltkrievijā, Ukrainā, Moldovā un citās vietās. Tādēļ simboliski mēs joprojām atrodamies bijušās PSRS ietekmes zonā," paziņoja deputāts Kēstutis Masūlis.

Masūlis uzsvēra, ka nav tāda likuma, kurš liktu joprojām saglabāt ceļa zīmēm padomju dizainu.

Deputāts piedāvāja apstiprināt jaunu ceļa zīmju dizainu un pakāpeniski nomainīt visas zīmes Lietuvā ar jaunām. Pēc viņa sacītā, papildu līdzekļi nebūs jāpiešķir, jo zīmes tiks mainītas ceļa rekonstrukcijas, nokalpošanas vai kustības organizācijas izmaiņu rezultātā.

Lietuvas deputāti rosina kursu uz visa veida atgādinājumu par Lietuvas padomju pagātni izslēgšanu no sabiedrības. PSRS apsūdz valsts "okupēšanā" un tiecas atbrīvoties no visa, kas tā vai savādāk ir saistīts ar Padomju Savienību. Lietuvā demontē pieminekļus padomju kareivjiem un necieš nekādus pieminējumus par Krieviju un krievu valodu. Tādējādi valsts varasiestādes cenšas pārrakstīt vēsturi.

Вид на Старый город - Sputnik Latvija
Viļņā apgalvo, ka Lietuva pēc kara bijusi PSRS "finansiālais donors"

Krievijas vairākkārt paziņojusi, ka Baltijas republika pievienošana Padomju Savienībai 1940. gadā atbilda tā laika starptautisko tiesību normām un līdz ar to nevar tikt izskatīta kā "okupācija".

KF Ārlietu ministrijā atzīmēja, ka starp valstīm nenotika karadarbības, savukārt padomju karaspēki ienāca republiku teritorijā vienošanās ietvaros ar vietējām varasiestādēm un ar to piekrišanu.

Ziņu lente
0