Lietuvas ārlietu ministrs: panika saistībā ar BelAES var kaitēt investēšanai Lietuvā

© AFP 2023 / Ilmars ZNOTINSМинистр иностранных дел Литвы Линас Линкявичюс
Министр иностранных дел Литвы Линас Линкявичюс  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Taču, pēc ministra sacītā, dažādu valstu ekspertu viedokļi ir atšķirīgi, jo katrai valstij ir "savas īpatnības".

RĪGA, 18. janvāris – Sputnik. Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs paziņoja, ka panikas celšana saistībā ar Baltkrievijas AES (BelAES) var kaitēt ārvalstu investīcijām Lietuvā, vēsta Sputnik Lietuva.

Linkēvičs uzstājās ikgadējā "Sniega tikšanās" Traķos. Tajā piedalījās vairāk nekā 100 augsta ranga diplomātu, padomnieku, deputātu, analītisko centru ekspertu, starptautiskās politikas un drošības politikas ekspertu no gandrīz 15 valstīm, no NATO un ES organizācijām.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Lietuva plāno gatavoties avārijai BelAES par miljardu eiro

Pēc ministra sacītā, Lietuvai nav izdevies apturēt BelAES būvniecību, un tagad ir jāliek lietā visi pūliņi stacijas drošības pilnveidošanā pirms tās nodošanas ekspluatācijā.

Pie tam viņš atzīmēja, ka nevajag celt paniku saistībā ar BelAES, viss darbs ir jāveic konsekventi un profesionāli.

"Būtu ļoti nepareizi, ja mēs izveidotu par savu valsti tādu iespaidu kā par kaut kādu nestabilitātes zonu, tas galu galā var kaitēt arī investīcijām," pateica Linkēvičs.

Tāpat Lietuvas ministrs atzīmēja, ka visi Lietuvas pasākumi, kas tiek virzīti drošības nodrošināšanai, ir svarīgi arī Baltkrievijai.

"Pie BelAES jautājuma risinājuma jāstrādā kopā ar Baltkrieviju un ir jāparāda šīs valsts iedzīvotājiem, ja jautājumi, ko rosina Lietuva, ir svarīgi arī viņiem," paziņoja ĀM vadītājs.

Linkēvičš piebilda, ka dažos jautājumos klātesošo ekspertu domas no savienības valstīm dalījās, "jo valstīm patiešām ir savas īpatnības". Pēc ministra teiktā, tika apspriestas arī izmaiņas Krievijas valdībā un valsts valdības atkāpšanās. "Visi uzskata, ka kaut ko īpašu diez vai var gaidīt," piebilda viņš.

BelAES būvniecība

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 kilometru attālumā no kaimiņvalsts galvaspilsētas. Būvdarbu ģenerāluzņēmējs ir "Atomstroieksport", Krievijas korporācijas "Rosatom" uzņēmums". Lietuva negatīvi vērtē projektu gandrīz kopš brīža, kad Minska pieņēma lēmumu par tās celtniecību. Lietuvas valdība konsekventi iebilst pret AES un izvirza pretenzijas Minskai. varasiestādes Seims pieņēma lēmumu, ka AES apdraud republikas nacionālo drošību.

Вильнюсский университет, архивное фото - Sputnik Latvija
Lietuva salst, pateicoties enerģētiskajai "neatkarībai" no Krievijas

Minska vairākkārt norādījusi: AES tiek būvēta saskaņā ar drošības normām. Tiek minēti konkrēti fakti, turklāt starptautiskie eksperti apstiprina, ka kaimiņvalstīm nekas nedraud.

Eksperts Aleksejs Iļjaševičs norādīja, ka, cīnoties par "enerģētisko neatkarību" no Krievijas, Lietuva rada zaudējumus saviem pilsoņiem. Viņš uzsvēra, ka no visām Baltijas valstīm tieši Lietuva ieņēmusi Baltijas "neatkarības" flagmaņa lomu. Viļņa aktīvi atbalsta pēc iespējas ātrāku izstāšanos no energoloka BRELL un cīnās ar Baltkrievijas atomelektrostaciju (BelAES), kamēr, saskaņā ar Eurostat pētījumu, katrs ceturtais Lietuvas iedzīvotājs nespēj uzturēt savā mājā normālu temperatūras režīmu.

Ziņu lente
0