Krievija atradusi iespēju aizsargāt krievu valodu Baltijas valstīs

© Sputnik / Sergey MelkonovУчебники на русском и латышском языках
Учебники на русском и латышском языках - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Krievijas Valsts dome pieņems izstrādāto likumu, kardināli pieaugs skolēnu skaits, kuri varēs saņemt bezmaksas izglītību ārvalstu skolās – Krievijas vēstniecību paspārnē.

RĪGA, 24. novembris — Sputnik. Krievijas Federācijas Vasts domes Izglītības un zinātnes komiteja pieņēmusi lēmumu, kas spēs pašos pamatos mainīt situāciju krievu izglītības jomā citās valstīs, ieskaitot Baltiju, vēsta Sputnik Latvija autors Dmitrijs Jermolajevs.

Viņš atzīmēja, ka deputāti izskatījuši pirmajā lasījumā federālā likuma projektu, kas nosaka pilsoņu tiesības, iestājoties KF Ārlietu ministrijas ārvalstu iestāžu specializētajās izglītības iestādēs.

Aiz dokumenta garlaicīgā nosaukuma slēpjas kardināli jauns piedāvājums, kas attiecas uz Krievijas aizbildniecībā esošajām ārvalstu skolām – skolēnu skaita paplašināšana, kas varēs saņemt bezmaksas izglītību šajās skolās.

Krievijas valdības jaunā iniciatīva

Likumprojektu Valsts domē iesniedza Krievijas Federācijas valdība šī gada 1.oktobrī.

Iepazīstinot ar likumprojektu, Krievijas izglītības ministra vietnieks Pāvels Zenkovičs precizēja, ka patlaban ārvalstu skolās Krievijas vēstniecībās pārsvarā mācās triju kategoriju bērni: Krievijas vēstniecību un pastāvīgo pāstāvniecību darbinieku bērni, ārvalstīs strādājošo Krievijas kompāniju pārstāvju bērni, kā arī Krievijas tautiešu bērni.

Учебный кабинет - Sputnik Latvija
Pieprasām, lai mūsu bērnus nepazemo: Latvijas krievi vērsās pie skolotājiem

"Patlaban bezmaksas mācības paredzētas tikai pirmajai kategorijai. Pie tam mums 80 pasaules valstīs ir 86 ārzemju skolas, 45 no tām ir vidusskolas, 12 – pamatskolas, 29 – sākumskolas. Kopā mācās 8150 bērni, viņu vidū 3200 ir ārvalstu darbinieku bērni, pārējiem piedāvātas maksas mācības. Likumprojekts paredz pilnībā atbrīvot no maksas visus bērnus," pastāstīja izglītības ministrs.

Tātad, ja šis likumprojekts tiks apstiprināts (komiteja jau ieteikusi Valsts domei pieņemt likumprojektu), Baltijas valstīs dzīvojošo Krievijas pilsoņu bērni, tāpat kā Krievijas tautiešu bērni varēs bez maksas mācīties Krievijas vēstniecību skolu sistēmā.

Viņš atgādināja, ka Krievijas tautiešu kategorijā tiek iekļauti ne tikai Baltijas valstu krievvalodīgie iedzīvotāji, bet arī gandrīz visi iedzīvotāji – kā bijušie PSRS pilsoņi vai viņu mantinieki.

Apstākļos, kad vērojams pastāvīgs uzbrukums krievvalodīgajai izglītībai, krievu skolu slēgšana, tiek uzspiestas teorijas par "okupāciju", tiek likta vienlīdzības zīme starp nacistisko Vāciju un PSRS, kas tiek pasludināta par "noziedzīgu režīmu", bezmaksas skolu atvēršana tautiešiem nozīmētu izeju no šķietami neatrisināmas situācijas.

Krievu izglītības un visu mazākumtautību darbības jomu iznīcināšana

Skolu izglītības pāreju pie mācībām valsts valodā uzsākusi gan Latvijas, gan Igaunijas valdība. Tiek mākslīgi sašaurināta krievu valodas pielietojuma sfēra, ar materiāliem un cita veida sodiem tiek ieviests valsts valodas monopols. EP deputāte Jana Toma nosauca notiekošo par Baltijas valstu lielākās mazākumtautības asimilāciju.

Pie tam krievu valodu Latvijā par dzimto uzskata aptuveni 40% iedzīvotāju, Igaunijā tā joprojām ir viena no izplatītākajām valodām – par dzimto to uzskata aptuveni 30% valsts iedzīvotāju. Tallinā gandrīz 47% iedzīvotāju dzimtā ir krievu valoda, valsts ziemeļaustrumu daļā krievvalodīgo iedzīvotāju daļa ir vēl lielāka.

Maskava jau vairākkārt ir nosodījusi Baltijas valstu īstenoto politiku – krievu izglītības iznīcināšanu.

Valsts ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka mazākumtautību apspiešana pēc valodas pazīmes nav attaisnojama, jo visas šīs ieceres pamatā ir krievvalodīgās mazākumtautības asimilācija.

Pie tam Lavrovs atgādināja, ka virkne starptautisko konvenciju, arī Eiropas Padomes konvencija par reģionālajām valodām un nacionālo minoritāšu valodām prasa saglabāt tiesības uz izglītību dzimtajā valodā.

Ziņu lente
0