Igaunijas nacionālkonservatori pieprasa pieņemt jaunu Igaunijas neatkarības deklarāciju

© Foto : EKREФлаги с символикой Консервативной партии Эстонии
Флаги с символикой Консервативной партии Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas PSR suverenitātes deklarācijas gadadienā Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) izdevums noraizējies par jaunu republikas suverenitāti. Šoreiz – no Eiropas Savienības.

RĪGA, 18. novembris — Sputnik. Igaunijas PSR suverenitātes deklarācija pieņemta 1988. gada 16. novembrī ar Igaunijas PSR Augstākās Padomes lēmumu. Tās nolikumi nav zaudējuši aktualitāti arī tagad, Igaunijai esot jaunās – Eiropas Savienības – sastāvā, uzskata vietējie nacionālkonservatori.

Igaunijas valdošajā koalīcijā strādājošajai Konservatīvajai tautas partijai (EKRE) tuvais izdevums Uued Uudised ("Jaunās ziņas") pastāstīja, ka valsts suverenitātei no jauna draud izzušana.

"ES likumi gūst pārsvaru pār Igaunijas likumiem, mūsu suverenitāti dala Brisele, ES likumu un noteikumu stāšanās spēkā bieži vien neprasa mūsu piekrišanu," sašutuši nacionālkonservatori.

Pēc izdevuma domām, Igaunija ir atgriezusies 1988. gadā, izstājoties no Padomju Savienības – Eiropas Savienībā.

"Daudzi saka, ka mēs paši, sak, esam deleģējuši ES daļu savas suverenitātes, taču tas nemaina lietas būtību: ja mūsu suverenitāte ir brīvprātīgi atdota citiem, saimnieki ir viņi, nevis mēs," izdevuma teikto citēja Sputnik Igaunija.

Nacionālkonservatori ir pārliecināti, ka Igaunijai no jauna apstiprināt savas suverenitātes principi, jo nepārprotama ir "jaunas PSRS" pastāvēšana Eiropā, kas ierobežo Igaunijas neatkarību.

Флаги Эстонии и Украины - Sputnik Latvija
Igaunijas IeM vēlas atcelt bezvīzu režīmu ar Ukrainu "pseidoukraiņu" dēļ

Deklarācija par Igaunijas PSR suverenitāti tika pieņemta ar republikas AP lēmumu 1988. gada 16. novembrī. Tajā deklarēta vietējo likumu virsvadība pār savienības likumiem Igaunijas PRS teritorijā. AP pieņēma arī grozījumus IPSR Konstitūcijā par republikas likumdošanas prioritāti pār PSRS likumiem.

Iepriekš jau vēstīts, ka Igaunijas politiskajā elitē pārsvaru gūst divas pretējas tendences. No vienas puses politiķi atbalsta Igaunijas likumu sakārtošanu atbilstoši Eiropas likumiem (ar visām no tā izrietošajām sekām līdz pat viendzimuma laulību atzīšanai un bēgļu izmitināšanai), bet viņu pretinieki cīnās par Igaunijas neatkarību no Briseles lēmumiem.

Pie tam jāpiebilst, ka "neatkarības" piekritēji nebūt neplāno atteikties no Eiropas dotācijām.

Ziņu lente
0