Lietuvā pieaudzis strādājošo ārzemnieku skaits

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasРабочий во время строительства, архивное фото
Рабочий во время строительства, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 2014. līdz 2018. gadam citu valstu pilsoņu skaits, kuri dzīvo un strādā republikā, palielinājies no 12 līdz 15 tūkstošiem.

RĪGA, 28. oktobris – Sputnik. Lietuvā piecu gadu laikā par 18% palielinājies republikā strādājošo ārvalstu pilsoņu skaits, teikts Valsts stratēģiskās analīzes centra sagatavotajā atskaitē "Cilvēciskais kapitāls Lietuvā, 2019. gads. Virziens – nākotnes darba tirgus", vēsta Sputnik Lietuva.

2014. gadā valstī strādājošo ārzemnieku skats bija 12,7 tūkstoši, 2018. gadā – 15 tūkstoši. Gandrīz 7 tūkstoši ārzemju pilsoņu strādāja par algotiem strādniekiem Lietuvā gan pētījuma sākumā, gan tā nobeigumā.

Saskaņā ar izpētītajiem datiem, ārzemju strādnieku skaits palielinājies mašīnu un iekārtu operatoru un montētāju vidū – piecu gadu laikā gandrīz divas reizes. Tāpat pieaudzis speciālistu (26%) un valsts ierēdņu skaits (18%), taču vērojams samazinājums vadītāju grupā – par 32%.

Строители - Sputnik Latvija
Ukraiņu viesstrādniekus Igaunijā vēlas nodrošināt ar čipiem

Pētījums parādīja, ka Lietuvā dzīvojošo un strādājošo ārzemnieku alga augusi tādos pašos tempos kā republikas iedzīvotājiem. Kāpums vidēji sastādīja no 1,14 līdz divām reizēm atkarībā no darbības nozares.

Ārzemnieku alga praktiski visās grupās bijusi analoģiska Lietuvas pilsoņu algām. Ir arī izņēmumi. Piemēram, 2018. gadā lietuviešu alga, kuri strādāja par mašīnu un iekārtu operatoriem un montētājiem, bija 745 eiro mēnesī, savukārt ārzemniekiem – 505 eiro mēnesī pirms nodokļu samaksas.

Lielākā daļa ārzemju strādnieku dzīvo Viļņā – 25,6 tūkstoši, Klaipēdā – 7,7 tūkstoši un Kauņā – 5,5 tūkstoši. Taču līderpozīciju ārzemnieku skaitliskās attiecības ziņā ieņem Visaginas pašvaldība, kur katrs desmitais iedzīvotājs ir citas valsts pilsonis. Viļņas un Klaipēdas pašvaldībās aptuveni katrs divdesmitais iedzīvotājs ir ārvalstu pilsonis.

Attiecībā uz uzturēšanās atļaujām, jāsaka, ka izsniegto atļauju skaits paliek līdzšinējā līmenī un praktiski nemainās.

Ziņu lente
0