Igaunija jau ir atiestatījusies: Kaljulaida varētu aizbraukt uz Sarkano laukumu 9. maijā

© Фото Kersti KaljulaidПрезидент Эстонии Керсти Кальюлайд
Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas vadītāja Kersti Kaljulaida attiecībās ar KF orientējas uz Franciju un Vāciju, kuras ir gatavas izbeigt sankcijas, netiek izslēgta viņas vizīte uz Maskavu 9. maijā, uzskata politologs Eduards Tins.

RĪGA, 22. oktobris – Sputnik. Daudzās nozīmēs Igaunija līdzinās alternatīvās vēstures televīzijas šovam. Šeit jau ir notikusi tā attiecību ar Krieviju atiestatīšana, uz kuru Francijas prezidents Emanuels Makrons pagaidām vēl tikai cer, raksta Politico. Nav pat izslēgts tas, ka prezidente Kersti Kaljulaida dosies uz Maskavu Uzvaras dienas svinībās, uzskata politologs Eduards Tins.

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida tika pakļauta kritikai pēc viņas pērnā gada vizītes uz Maskavu, kur viņa veica pārrunas ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu. Atbildes kārtā viņa paziņoja, ka kaimiņiem ir jārunā, pat ja viņiem pastāv zināmas domstarpības.

Президент РФ Владимир Путин и президент Эстонии Керсти Кальюлайд во время встречи,18 апреля 2019 - Sputnik Latvija
Kersti Kaljulaida uzaicinājusi Putinu apmeklēt Igauniju

Šī gada oktobrī Kaljulaida uzaicināja Putinu un Pasaules somugru tautu kongresu, kurš notiks Tartu 2020. gada 17.-19. jūnijā. "Tā mēs varēsim turpināt konstruktīvu apspriešanu, kura, gribētos cerēt, palīdzēs mūsu valstīm labāk saprast vienai otru," paziņoja Igaunijas prezidente.

Politico amerikāņu žurnālists Vidžajs Mahešvari, kurš viesojās Igaunijā, secina: tur jau ir notikusi attiecību ar Krieviju atiestatīšana. Kamēr citas valstis cenšas aizliegt Krievijas medijus, Igaunijā nav nekādu ierobežojumu, un tur attīstās izdevniecība krievu valodā. Šeit neviens neizplata bukletus ar instrukcijām par to, kas ir jādara kara gadījumā ar Krieviju, kā tas notiek Lietuvā.

"Ja iepriekš attiecībās ar Krieviju Igaunija bijusi viena no agresīvākajām valstīm, tad šobrīd tā kļuvusi par reģionālo miera balodi. (…) Daudzi šajā valstī ir labi sadzirdējuši Makrona drūmo brīdinājumu par to, ka, "ja Eiropa nemeklēs satuvināšanās ceļus ar Krieviju… tā turpinās būt stratēģiskās kaujas skatuve starp Vašingtonu un Maskavu"," teikts rakstā, kura tulkojumu krievu valodā sniedz InoSMI.

Vizīte 9. maijā

Kersti Kaljulaida tiecas pēc šādas politikas, lai būtu kopā ar Franciju un Vāciju, un tās jau ir gatavas savādāk paskatīties uz Ukrainas jautājumu, izbeigt ar sankcijām pret Krieviju, lai izveidotos pamats ekonomisko sakaru attīstībai. Nav izslēgts, ka Igaunijas prezidente dosies uz Uzvaras dienas svinībām Maskavā, uzskata igauņu politologs Eduards Tins.

"Viņa varēja noklusēt un neaicināt Vladimiru Putinu uz VIII somugru kongresu. Un šeit pastāv absolūta iespējamība, ka arī viņa dosies uz Maskavu," pateica Tins Baltnews.

Kersti Kaljulaidas mēģinājumu uzlabot Igaunijas attiecības ar Krieviju Eduards Tins izskaidroja ar viņas iepriekšējo pieredzi. "’Viņa ļoti ilgi strādājusi Eiropā kā Eiropas birokrāte, un viņa ir piesātināta ar Briseles garu. Francijai un Vācijai viņas skatījumā ir lielāka autoritāte, nekā Polijai."

Ziņu lente
0