Pretēji cerībām: elektroenerģijas cena Baltijas valstīs joprojām pieaug

CC BY 2.0 / Mr ATM / Счетчик электрической энергии
Счетчик электрической энергии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apsolīja elektroenerģijas tarifu krišanos no jaunā gada, taču patlaban cenas tikai pieaug. Kādu summu iedzīvotājiem būs jāmaksā tagad.

RĪGA, 16. oktobris — Sputnik. Aizvadītajā nedēļā visās Baltijas valstīs pieaugusi vidējā elektroenerģijas cena, vēsta Tvnet.lv, atsaucoties uz Lietuvas elektropadeves sistēmas operatora Litgrid datiem.

No 7. līdz 13.oktobrim elektronerģijas cena Latvijā pieauga par 5% - līdz 48,37 eiro par MWh, cena Lietuvas biržā Nord Pool pieauga par 2,7% - līdz 47,16 eiro par MWh, bet Igaunijā vērots lielākais pieaugums – par 9,5% - līdz 49,99 eiro par MWh.

Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Igaunijas prezidente paziņojusi, ka Krievijas elektroenerģija kropļo tirgu

Lietuvas operators informēja, ka elektroenerģijas cenu pieaugums Baltijas valstīs vērojams, ņemot vērā elektroenerģijas patēriņa palielināšanos, izstrādes apjomu augšanu termoelektrostacijās, cenas pieaugumu reģionā un caurlaides spējas ierobežojumu pielietošanu starp Zviedriju un Somiju. Pieaugums apturēts, pateicoties vietējās izstrādes apjomu palielināšanai vēja elektrostacijās.

Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstis pašas izstrādāja 54% visas patērētās elektroenerģijas (294 GWh). Kopējais elektroenerģijas patēriņš valstīs pieaudzis par 1% līdz 545 gigavatiem.

Jāatzīmē, ka 2019.gada septembra sākumā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apsolīja elektroenerģijas tarifu krišanos par 7-8%. Taču tamlīdzīgas izmaiņas gaidāmas tikai no nākamā gada, uzsvēra komisijas vadītājs Rolands Irklis.

Viņš atgādināja, ka tarifu gala patērētājiem veido virkne elementu: elektroenerģijas sadales tarifs, obligātā iepirkuma komponente (OIK), elektrības cenas. Sadales tarifs sastāda aptuveni 30% no gala summas atbilstoši patēriņa apjomam, tāpēc, lai arī rēķina summa saruks, kopējais izdevumu sarukums būs mazāks.

Ветрогенераторы - Sputnik Latvija
OIK komisija: neviens nav pārbaudījis koģenerācijas stacijas

Iepriekš vēstīts, ka Saeimas komisija izmeklē pārkāpumus, kas pieļauti OIK ieviešanās. Tā ir daļa cenas, ko bija plānots dotācijās atvēlēt "zaļās" enerģijas ražotāju subsīdijām, taču rezultātā kļuva par vērienīgu mahināciju arēnu.

Nedēļas sākumā komisijas sēdi apmeklēja premjerministrs Krišjānis Kariņš, lai pastāstītu savu viedokli par situāciju.

Ziņu lente
0